Linkovi

Iračani u inozemstvu glasali bez problema (30/1/05) - 2005-01-29


Na izborima van Iraka glasovala je trećina registriranih Iračana. Izbori su prošli bez incidenata, priopoćila je iz svog sjedišta u Genevi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), organizator izbora za raseljene Iračane.

U Europi je najviše Iračana izašlo na birališta u Švedskoj – 32 posto – i Danskoj 31 posto, najmanje u Francuskoj i Velikoj Britaniji, nešto iznad 17 posto što za francusku malu koloniju od tisuću Iračana znači odaziv 183 osobe. S druge strane, tridesetak tisuća Iračana u Švedskoj, zemlji koja je od svih europskih država postala drugom domovinom najbrojnijoj eurpskoj skupini iseljenika iz ove zemlje, od 31 tisuću prijavljenih glasovalo je 12 tisuća ljudi.

Izbori su priređeni u 14 zemalja, ponekad u neobičnoj, svečarskoj atmosferi gdje je nekako najviše zapažen veseli dolazak punih autobusa iz Belgije na najbliže biračko mjesto u Nizozemskoj, Rotterdam. Svako je biralište bilo posebno zaštićeno i čuvano a izbori su prošli bez najmanjeg incidenta, zadovoljno ističu u IOM-u.

IOM je iznijela podatak da se za izbore registriralo 11 tisuća Iračana u Australiji, nekoliko stotina više nego u Kanadi, skoro 13 tisuća u Danskoj, 26 tisuća u Njemačkoj, 15 tisuća u Nizozemskoj kao i 25 tisuća u SAD, 20 tisuća u Jordanu, 16 tisuća u Siriji i četiri tisuće u Turskoj.

XS
SM
MD
LG