Linkovi

Frattini: od vlade RH dobio sam sva uvjeravanja o punoj suradnji s Haagom (28/1/05) - 2005-01-28


Haag i pripreme za pregovore dvije su osnovne teme serije razgovora hrvatskog izaslanstva predvođenog ministricom pravosuđa Vesnom Škare – Ožbolt i ministrom unutranjih poslova Marijanom Mlinarićem. Ministarski dvojac sudjeluje u Luxembourgu na neformalnom skupu kolega im iz 25 članica EU i još tri kandidatske zemlje. Osim što su aktivno participirali radnom dijelu sastanka gdje se raspravljalo, uglavnom kroz razmatranje različitih ideja i koncepata o temi sigurnije Europe u okvirima borbe s organiziranim kriminalom i rješavanjem pitanja ilegalnih imigranata i azilanata, ministri iz Hrvatske su imali seriju bilateralnih susreta. Značajan je bio s povjerenikom za unutarnje poslove Francom Frattinijem, novom talijanskim visokim dužnosnikom u europskoj Komisiji, i u startu Barrosove euro-vlade među najuzaposlenijim i najambicioznijim članovima tima.

Ministri pravosuđa Velike Britanije, Luxembourga, Slovenije kao i njemačka kolegica također su u bilaterali razmijenili mišljenja s novodošlima u kandidarske redove. Rezultat, «dobio sam sva uvjeravanja o punoj suradnji s Haagom» i «od ogromnog je značaja ostvarenje transparentne i pune surandje s Haagom», kazao je povjerenik Frattini. Da li su obećanja uvjerljiva izjasnit će se haaško Tužiteljstvo, adresa koju će , kao i do sada, Unija najviše uvažavati.

Podsjećanja radi, Haag je izrazio nezadovoljstvo što je Gotovina bjegunac a mreža potpore nije rasformirana , nakon čega je Hrvatska dobila uvjetovan datum a Unija je ignorirala sva hrvatska uvjeravanja u besprijekornost suradnje . Osim Haaga – on otvara vrata zakazanom početku pregovora – od Hrvatske povjerenik u dolazećim godinama očekuje intenzivniju borbu protiv kriminala, s naglaskom na trgovinu ljudima i drogom.

XS
SM
MD
LG