Linkovi

Potvrda imenovanja Condoleezze Rice (28/1/05) - 2005-01-27


Senat Sjedinjenih Država potvrdio je imenovanje Condoleezze Rice za novu američku državnu tajnicu. Tijekom protekle četiri godine, gospođa Rice je obnašala dužnost savjetnice predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Bush opisao ju je kao "časnu i dobru javnu dužnosnicu".

"Gospođa Rice i ja se radujemo daljnjem napretku. Radujemo se budućoj suradnji na uvođenju demokracije u Iraku. Radujemo se što ćemo surađivati kako bismo osigurali da Afganistan bude što sigurniji od mogućeg ponovnog jačanja talibana. Radujemo se širenju demokracije diljem svijeta. Ona će biti odlična državna tajnica," kazao je predsjednik.

U svojem svjedočenju u postupku potvrde njenog imenovanja u Senatu, gospođa Rice je rekla da je "svijet sigurniji, gdje god i kada god sloboda pobijedi."

"Nije slučajnost, niti koincidencija da su najveće prijetnje prošlog stoljeća izrasle iz totalitarnih pokreta. Fašizam i komunizam u mnogo čemu su se razlikovali, ali su dijelili istu mržnju prema slobodi, fanatičnu uvjerenost da je njihov put jedini put, te nepokolebljivo uvjerenje da je povijest na njihovoj strani," izjavila je.

"Izazovi s kojima smo danas sučeljeni nisu nimalo manji," rekla je gospođa Rice, dodavši: "Amerika i slobodni svijet ponovno su uključeni u dugoročnu borbu protiv ideologije tiranije i terora, te protiv mržnje i beznađa."

"Američka diplomacija ima tri zadatka. Prvo, ujedinit ćemo zajednicu demokracija u izgradnji međunarodnog sustava zasnovanog na zajedničkim vrijednostima i vladavini zakona. Drugo, ojačat ćemo zajednicu demokracija u borbi protiv prijetnji zajedničkoj sigurnosti i u ublažavanju beznađa koje potiče teror. I treće, štitit ćemo slobodu i demokraciju diljem svijeta," kazala je.

Kako je rekao predsjednik Bush, Sjedinjene Države vodi uvjerenje da "niti jedna zemlja ne može sama izgraditi sigurniji i slobodni svijet. Savezi i multilateralne institucije mogu ojačati snagu zemalja koje vole slobodu."

XS
SM
MD
LG