Linkovi

Slavni njujorški Plaza Hotel zatvara vrata (28/1/05) - 2005-01-27


Njujorški Hotel Plaza, tijekom 98 godina omiljeno odredište svjetskih kraljeva, kraljica, predsjednika i drugih slavnih i bogatih ličnosti, 30. travnja će zatvoriti vrata, ali i jedno poglavlje povijesti. Iza zatvorenih vrata, taj će se blistavi hotel pretvoriti u stanove, nekoliko katova trgovina, te mnogo manji hotel: umjesto 805, imat će samo 150 soba. Devetnaestokatni Hotel Plaza, na jugoistočnom uglu Central Parka, na Manhattanu, bio je opisivan kao 'najsjajniji hotel u svijetu' kada je otvoren, 1. listopada 1907. godine.

Dizajniran u stilu takozvane 'francuske renesanse', ovaj je hotel bio poprište nekih slavnih filmskih scena, primjerice u filmovima "Sjever sjeverozapad", "Veliki Gatsby", "The Way We Were", te "Sam kod kuće, 2". Michael Douglas i Catherine Zeta-Jones tu su 2000. godine proslavili svoje vjenčanje.

Preuređenje Hotela Plaza zbiva se pod novim vlasnikom: tvrtka "Elad Properties" kupila je Plazu prošle godine za 675 milijuna dolara. Dvanaest gornjih katova bit će preuređeno u stanove, jednako kao i dijelovi nekih donjih katova koji gledaju na Central Park. Hotelske sobe gledat će na 58. ulicu.

Najpoznatiji restorani ovog hotela ostat će uglavnom nepromijenjeni i otvorit će vrata gostima 2006. godine, premda će poslovati odvojeno od novog, manjeg hotela. Nepromijenjena će ostati i glavna plesna dvorana, gdje je 1966. godine Truman Capote održao svoj slavni "Crno-bijeli bal".

XS
SM
MD
LG