Linkovi

Američka krstarice Hue City u posjetu Splitu (28/1/05) - 2005-01-27


U okviru bilateralne vojne suradnje između oružanih snaga Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u Split je uplovila krstarica “Hue City”. Američkog zapovjednika kapetana fregate Waynea Younga primio je u ime zapovjedništva flote Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Augustin Benić.

USS “Hue City” je brod u klasi Ticonderoga. Brod je ime dobio nakon što su američke snage u bitci u vijetnamskom ratu ponovno preuzele u svoje ruke grad Hue. Američka krstarica “Hue City” duga je 172 ,a široka 17 metara. Postiže brzinu veću od 30 čvorova. To je višenamjenski ratni brod. Naouružan je standardnim raketama Tomahawk, torpedima za protupodmorničku borbu, modernim topovima, a na palubi nosi i dva borbena zrakoplova Sea Hawk. Posadu čini 34 časnika i 360 ostalih članova posade. Nakon što je od svojih domaćina upoznat s mogućnostima Hrvatske ratne mornarice i njezinom poviješću, zapovjednik USS “Hue City”, kapetan fregate Wayne Young je kazao: “Važan je razgovor između naše dvije mornarice, pomaganje i suradnja u budućnosti kako bi zajedno obavljali poslove. Prije dolaska u Split bili smo u vodama Mediterana, na Sjevernom Atlantiku kao i u Perzijskom zaljevu. Ovo mi je prvi put u Splitu i veselim se posjeti gradu”, rekao je zapovjednik američke krstarice.

Kapetan bojnog broda Augustin Benić u razgovoru je među ostalim izvijestio američkog kolegu o plodnoj suradnji hrvatske i američke mornarice u 2004. godini tijekom zajedničkih vježbi. Susret u Splitu kapetan bojnog broda Augustin Benić ocijenio je važnim i korisnim.

“Bolje se upoznajemo, bolje se dogovaramo za buduće zadaće i vježbe. Na taj način postajemo i prijatelji u jednoj budućoj organizaciji kao što je NATO koja će nas sve zajedno štititi,“ rekao je.

Zajedno sa zapovjednikom američke krstarice u posjeti zapovjedništvu flote Hrvatske ratne mornarice nazočio je i mornarički izaslanik SAD-a u Hrvatskoj kapetan korvete Lloyd Cafran. On je istaknuo da ga raduju susreti između hrvatskih i američkih mornaričkih časnika.

“Hrvatska mornarica uči od američke, radimo iste stvari, a pri tomu i američka mornarica prima nova znanja od hrvatske. Na taj način naši odnosi mogu biti samo bolji i kvalitetniji”, ustvrdio je ovaj mornarički izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG