Linkovi

Komemoracija u Auschwitzu vjerojatno je posljednja na kojoj se okupljaju preživjeli logoraši i njihovi osloboditelji (27/1/05) - 2005-01-27


Dnevnik New York Times piše o okupljanju više desetina svjetskih državnika u Auschwitzu, na komemoraciji povodom 60. godišnjice oslobađanja ovog nacističkog logora smrti.

“Ova je obljetnica pogotovo značajna za židovske organizacije koje nastoje da ostane živa svijest o užasu holocausta, i nakon što se ugasi sjećanje preživjelih. Današnji skup vjerojatno je posljednji na kojem sudjeluju i preživjeli logoraši i njihovi osloboditelji, vojnici Crvene armije” – piše New York Times. Članak navodi da će na komemoraciji biti nazočno ukupno sedam bivših sovjetskih vojnika, svi već u devedesetim godinama života.

Na posebnom forumu koji se, uz komemoraciju, također održava danas u Auschwitzu, udruga židovskih organizacija iz Europe zatražit će od okupljenih državnika da u njihovim zemljama poduka o holocaustu postane dio redovitog nastavnog plana. “Bez sustavne nastave o holocaustu, njegovo značenje za buduće generacije će izblijediti” – navode se riječi direktora izraelskog muzeja Yad Vashem, koji je posvećen žrtvama holocausta.

Dnevnik Atlanta Journal Constitution podsjeća na trend rasta anti-semitizma u Europi – oskrnjavanje židovskih groblja diljem Zapadne Europe, sve popularnije ekstremno desne stranke u Njemačkoj, hvaljenje nacističke okupacije od strane francuskog desničara Le Pena….

Posebno brine da anti-semitizam buja među mladim muslimanima koji žive u Zapadnoj Europi, koji odbijaju učiti u holocaustu, tvrdeći da se dovoljno pozornosti ne poklanja stradanju muslimana – piše Atlanta Journal Constitution.

Ovaj list inače opisuje dolazak u Auschwitz 75-godišnje Asie Shindelman, iz Queensa u saveznoj državi New York, koja je u ovom logoru bila kao djevojčica. Kaže da će joj biti teško vidjeti gasne komore u kojima je nestao dobar dio njezine obitelji. No, kaže gospođa Shindelman, "moramo nastaviti podsjećati svijet na ono što se nama dogodilo, kako se ti užasi ne bi ponovili.”

XS
SM
MD
LG