Linkovi

Po prvi puta smrtnost od raka veća nego od bolesti srca (27/1/05) - 2005-01-26


Po prvi puta, rak je postao češći uzrok smrti Amerikanaca od bolesti srca. Doduše, smrtnost od obiju bolesti opada, ali je napredak mnogo uočljiviji u slučaju bolesti srca.

U 2002. godini, prema podacima Američke udruge za rak, 476 tisuća Amerikanaca mlađih od 85 godina umrlo je od raka, a 450 tisuća od bolesti srca. Kod Amerikanaca starijih od 85 godina – čiji je udio u populaciji 1,6 posto – bolesti srca su još uvijek vodeći uzrok smrti.

Kada treba izdvojiti najveći pojedinačni uzrok takvog poboljšanja, stručnjaci se bez mnogo dvoumljenja odlučuju za pušenje, točnije za jako smanjenje broja pušača – od 1965. do 2000, broj pušača u populaciji smanjio se sa 42% na 22%. Smatra se da je trećina svih slučajeva raka vezana uz pušenje, a daljnja trećina uz debljinu, lošu prehranu i manjak tjelovježbe, što su sve čimbenici koji pridonose i bolestima srca.

Stope smrtnosti od raka smanjivale su svake godine od 1999. za po jedan posto zahvaljujući ranijem dijagnosticiranju bolesti, boljoj prevenciji i učinkovitijoj terapiji. Posebice zapanjuje poboljšanje preživljavanja u slučaju raka debelog crijeva i raka pluća kod muškaraca.

Evo i nekih drugih pojedinosti iz izvješća američke udruge za rak:

Ove će godine biti dijagnosticirano oko milijun i 373 tisuće novih slučajeva raka, a oko 570 tisuća bolesnika će umrijeti od te bolesti. Stopa preživljavanja pet godina nakon dijagnoze raka povećala se sa 50 posto sedamdesetih godina na 74 posto, koliko je danas.

Rak pluća i dalje odnosi najviše živote; ove godine, kako se prognozira, od raka pluća će umrijeti 163 tisuće ljudi.

Kod oko 232 tisuće muškaraca bit će dijagnosticiran rak prostate, a 30 tisuća će ih od tog raka i umrijeti.

Kod žena, bit će dijagnosticirano oko 211 tisuća novih slučajeva raka dojke, a umrijet će ih oko 40 tisuća.

U izvješću je posebno izdvojena epidemiologija zloćudnih tumora izazvanih mikrobima: 1,5 milijun ili 26% slučajeva u zemljama u razvoju, a 360 tisuća, odnosno 7,3% u razvijenim zemljama, poput Sjedinjenih Država. To je najčešće rak jetre, izazvan virusima hepatitisa B i C; zatim rak grlića maternice izazvan ljudskim papiloma virusom; rak želuca izazvan bakterijom helicobacter pylori; te, zloćudni tumori povezani s AIDS-om izazvani virusom HIV.

XS
SM
MD
LG