Linkovi

Mesić: Auschwitz se nikada neće zaboraviti niti smije ponoviti (27/1/05) - 2005-01-26


Zajedno s liderima još 43 države, predsjednik Hrvatske u Auschwitzu će odati počast žrtvama najvećeg nacističkog koncetracijskog logora u kojem je ubijeno više od milijun ljudi. "Odavanjem počasti žrtvama Auschwitza, ali i svih drugih stratišta nevinih ljudi pokazat ćemo da znamo što se događalo, da nikada nećemo zaboraviti i da nećemo dozvoliti da se ponovi," izjavio je predsjednik Mesić za Glas Amerike.

U Auschwitzu je ubijeno i oko sedam tisuća hrvatskih Židova koji su iz Hrvatske deportirani u Poljsku dogovorom Njemaca i njihovih hrvatskih saveznika ustaša. "Ni mi svoju prošlost ne možemo i ne smijemo zaboraviti. Naprijed možemo krenuti jedino ako se suočimo s istinom, ne pokušavajući mijenjati prošlost ili je drugačije tumačiti," kazao je predsjednik Mesić koji se 2001. u Izraelu Židovima ispričao za zločine ustaša u Drugom svjetskom ratu. Mesić je jedini hrvatski predsjednik koji je odao počast žrtvama Jasenovca, "hrvatskog Auschwitza" u kojem je, prema podacima američkog pravosuđa, ubijeno oko 120 tisuća Židova, Srba, Roma i Hrvata antifašista. "Nevine ljude," kazao je Mesić za Glas Amerike, "ubijali su oni koji su zloupotrijebili ideju hrvatske države kao pokriće za ubojstva, pljačke i progone. Ne smijemo dozvoliti da ikada više zbog pripadnika kvislinške tvorevine NDH ljaga padne na cijeli hrvatski narod."

Ne tolerirajući više ustaške simbole i podizanje spomenika ustaškim dužnosnicima hrvatska vlada najavila je i donošenje zakona o zabrani veličanja totalitarnih režima. Predsjednik Mesić kazao je da je osim donošenja zakona važno i sustavno educirati mlade generacije. "Moramo imati udžbenike iz kojih će djeca učiti pravu istinu o Drugom svjetskom ratu, iz kojeg je Hrvatska izašla na strani antifašističke pobjedničke vojske," kazao je dodajući da "u Hrvatskoj nema i ne može biti rehabilitacije ustaštva i fazisma".

Predsjednik Mesić u Poljskoj će razgovarati s Moshe Katsavom, predsjednikom Izraela, prvim predsjednikom Izraela koji je prije dvije godine posjetio Hrvatsku.

Izrael je, prema pisanju hrvatskih medija, najavio i otvaranje veleposlanstva u Hrvatskoj do kraja ove godine. Predsjednik Mesić kazao je da je to "još jedan dokaz kvalitete i snage hrvatsko-izraelskih odnosa".

XS
SM
MD
LG