Linkovi

Osobine ličnosti nemaju veze s obolijevanjem od raka (26/1/05) - 2005-01-25


U suprotnosti s tvrdnjama nekih alternativnih medicinskih publikacija i web sajtova, osobine ličnosti ne pogoduju nastanku raka - pokazuje najnovija studija provedena na gotovo 30 tisuća Šveđana.

Godinama su se čule hipoteze da su neki ljudi skloniji raku jer se lako razljute, ili su neurotični ili su na bilo koji drugi način manje stabilne ličnosti. Jedan je web sajt primjerice ustvrdio da 'nedostatak samopoštovanja, potreba da se ugodi drugim ljudima, frustrirano samoizražavanje, seksualna represija, konfliktni odnosi kćerke s majkom, te druge značajke obilježavaju ličnost koja je sklona raku dojke'.

Takve su ocjene do sada samo uspijevale razgnjeviti liječnike, pacijente i mnoge druge, jer su naizgled krivile pacijente za njihovu bolest.

Nova je studija tragala za povezanošću između stopa obolijevanja od raka i dvije najčešće mjerene osobine ličnosti: ekstrovertnosti – koja se odnosi na potrebu pojedinca za interakcijama s drugima -, te na neurotičnost, kao mjeru emocionalne nestabilnosti.

Pod vodstvom Pernille Hansen, iz Instituta za epidemiologiju raka, u Kopenhagenu, ekipa znanstvenika je proučila višedesetljetne zdravstvene i psihološke podatke od 29595 Šveđana, rođenih između 1926. i 1958. Posebno je proučeno gotovo 1900 slučajeva raka u skupini, ali nisu nađene nikakve veze između dijagnoze raka i ikakvog obrasca neurotičnosti ili ekstrovertnosti.

Analiza, - koja će biti objavljena u časopisu "Cancer", u broju od 1. ožujka, a na web sajtu časopisa je objavljena prije par dana -, nije našla nikakve dokaze čak niti za povezanost tih osobina ličnosti s riskantnim ponašanjem, poput pušenja, koje bi moglo povećati rizičnost obolijevanja od raka.

Ovi rezultati potvrđuju nalaze japanske studije iz 2003, provedene na više od 30 tisuća ljudi, koja isto tako nije našla nikakvu povezanost između raka i osobina ličnosti. Ta je studija zaključila da emocionalna nestabilnost, koja se ponekad vidi kod oboljelih od raka, nije uzrok nego posljedica dijagnoze raka.

XS
SM
MD
LG