Linkovi

Kolika je financijska korist nominacije za Oskara? (26/1/05) - 2005-01-25


Nominacije za oskare su objavljene, te će do 27. veljače - kada se i didjeljuju pozlaćeni kipići - nominirani filmovi inkasirati financijsku korist od nominacije. A, kolika je ta korist? U slučaju onih nominiranih za najbolji film, radi se o oko 11 milijuna dolara više samo u kino ulaznicama. Čak i ako film nema uopće nikakve šanse stvarno dobiti tog oskara, sama nominacija je zlata vrijedna. Dakle, Clint Eastwood je svoj film mirne duše mogao nazvati "Ten Million Dollar Baby".

Nominacije za glavne glumačke interpretacije nisu toliko lukrativne, ali donose oko milijun dolara u ulaznicama samom filmu, a nominiranim glumcima podižu cijenu za buduće projekte.

Sporedne uloge jedine su koje donose doslovce samo čast i slavu. One se ne pretvaraju u povećani prihod filma u kino dvoranama, niti glumcima raste cijena. Ali, ukoliko dobiju oskara, kipić je – neprocjenjiv.

Procjene financijske vrijednosti nominacija izradio je profesor ekonomskog fakulteta Colby College, Randy Nelson. On tvrdi da su najveći dobitnici – u financijskom smislu – mali filmovi. Primjerice, kod "Gospodara prstenova", nominacije nisu značile praktički ništa jer su milijuni gledatelja već pohrlili u kina prvih tjedana prikazivanja filma. Ali, za filmove "Sideways", pa i "Million Dollar Baby", jučerašnje nominacije su katapult u nebeske visine zarade. Procjenjuje se da filmovi, koji bi zaradili manje od 50 milijuna dolara u američkim kinima, imaju šansu udvostručiti svoj prihod.

XS
SM
MD
LG