Linkovi

Solana: 'Obnova transatlantskog partnerstva - više nego hitan zadatak' (25/1/05) - 2005-01-25


Nužnost jačanja transatlantske osovine EU–SAD hitan je zadatak europske politike - komentar je visokog izaslanika za vanjsku i sigurnosnu politiku Unije, Javiera Solane.

"Bit će loše po Irak ukoliko Suniti bojkotiraju izbore; danas je teško predvidjeti ishod iračkih izbora, uvjeren sam da to nitko ni ne zna, ali ono što znamo jeste naša želja da su u parlamentu zastupljeni svi građani, mada će se to teško dogoditi" - ovo je ocjena visokog izaslanika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Javiera Solane u razmjeni mišljenja sa zastupnicima Vanjskopoltičkog odbora Europskog parlamenta.

Javier Solana sumnja u stabilnost Iraka ukoliko sunitska manjina, koja predstavlja petinu populacije, ne sudjeluje u političkom procesu. "Dogodi li se bojkot izbora, svatko od nas treba učiniti sve kako bismo ih uvjerili da kasnije sudjeluju u stvaranju novog iračkog ustava i budućem izbornom procesu" - istaknuo je Solana.

Prvi čovjek Unijine zajedničke vanjske i sigurnosne politike je u ponedjeljak, u predavanju pred Zakladom Adenauer, obnovu duha transatlantskog partnerstva označio "više nego hitnim zadatkom".

"Na nama je manje pričati o neizbježnim sukobima naših pogleda na svijet, a više naglašavati praktičnu suradnju. Vrijeme ja ponovno naučiti raniji običaj obostranog kompromisa. Kada nam predsjednik Bush dođe u goste idućeg mjeseca kao prvi američki predsjednik koji posjećuje EU, mi, Europljani, imamo priliku pokazati spremnost da se pozabavimo širokim spektrom tema i da smo njima u stanju dati zamjetan doprinos. Istovremeno, želimo da odnosi EU–SAD postanu ravnopravnije partnerstvo u čijim će okvirima, kroz NATO-savez i bilateralne donose, osovina EU–SAD dobivati na težini" - kazao je Solana.

Osvrnuvši se na fenomen terorizma podsjetio je da se sigurnosna prijetnja ranog 21. stoljeća ne događa u političkom vakuumu. "Terorizam ništa ne opravdava, kao što nema isprike ni zanemarivanje njegovih uzroka budući da se ljudi ne rađaju već postaju teroristima. Drugi aspekt ovog fenomena jeste konstantmo traženje odgovora kako se boriti s terorizmom i istovremeno poštivati ljudska prava" - rezimirao je visoki izaslanik europske preokupacije i dileme.

XS
SM
MD
LG