Linkovi

Hrvatska prvi put sudjeluje u jednotjednoj vježbi NATO saveza CMX 2005 (25/1/05) - 2005-01-24


Hrvatska će od srijede sudjelovati u redovitoj godišnjoj vježbi NATO saveza posvećenoj nošenju s krizama. Tim povodom Damir Bebić je razgovarao s Pjerom Šimunovićem, nacionalnim koordinatorom za NATO savez pri hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Hrvatska po prvi put sudjeluje u jednotjednoj vježbi CMX 2005. U toj virtualnoj vježbi sudjeluju dva strateška zapovjedništva NATO saveza, 26 članica saveza i devet država programa NATO-a Partnerstvo za mir.

Damir Bebić: Kakav je scenarij vježbe?

Pjer Šimunović: Scenarij vježbe je fokusiran na angažman snaga koje NATO predvodi pod mandatom Ujedinjenih naroda, svojih snaga, savezničkih i partnerskih zemalja, a radi se o intervenciji usmjerenoj na smanjivanje napetosti između dviju fiktivnih država koje nisu članice NATO-a, u jednom sukobu koji ima svoje implikacije po sigurnost europskog prostora u smislu uporabe oružja masovnog uništavanja, kemijsko-biološke i u smislu prelijevanja terorizma i terorističkih prijetnji.

Damir Bebić: Koliko hrvatskih vojnika sudjeluje u vježbi, na koji način i kako su se oni pripremili?

Pjer Šimunović: Bilo je već nekoliko pripremnih konferencija vježbe na kojima su predstavnici Republike Hrvatske redovito sudjelovali. Mi smo od početka uključeni u planiranje vježbe. U njoj sudjeluju timovi od po nekoliko ljudi, raznih resora, za koje je potrebno da budu uključeni, počevši od Ureda predsjednika, Ureda predsjednika Vlade, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministartva obrane i Glavnog stožera, a kao središnji punkt je naša stalna misija pri NATO-u. Znači, to je jedna mreža, koja će rukovoditi hrvatskim odgovorom u ovoj operaciji u kojoj Hrvatska ima, virtualno naravno, razmještene svoje snage. Hrvatska sudjeluje sa snagama koje su stvarno deklarirane i s kojima Hrvatska može stvarno doprinjeti Savezu. Radi se o vodu inžinjerije za horizontalne kontrukcije i stožernim časnicima.

Damir Bebić: Postoje li neka otvorena pitanja za daljnje približavanje NATO savezu?

Pjer Šimunović: Jasno je da je potpuna suradnja s Haagom uvjet uvjeta za približavanje NATO-u, jednako kao i za proces ulaska u Europsku uniju. U to nema nikakve sumnje, mi na tome radimo i sa strane NATO-a to je prepoznato kao uvjet, ali vjerujem da moraju biti prepoznati napori koje poduzimamo na tom planu i koje ćemo i dalje raditi.

Gospodin Šimunović je podsjetio da Hrvatska na razne načine sudjeluje u misijama NATO saveza, a najavio je i da će u kolovozu Hrvatska, Albanija i Makedonija – članice Jadranske povelje - uputiti u Kabul zajedničku vojno-medicinsku ekipu.

XS
SM
MD
LG