Linkovi

Film tjedna: 'Fantom u operi' (24/1/05) - 2005-01-23


Milijuni ljudi diljem svijeta koji su vidjeli predstavu, dobro znaju tragičnu sudbinu kristalnog svijećnjaka u ovoj ljubavnoj priči, koja se događa u Parizu, devedesetih godina devetnaestog stoljeća. Scenarij se temelji na romanu Gastona Lerouxa, objavljenom 1911. To je priča o Kristini, mladoj članici opernog baletnog ansambla, koja dobiva svoju veliku šansu nakon što razmažena diva ansambla odbija pjevati.

Kristina je potajno uzimala satove pjevanja od svog neviđenog 'anđela glazbe'. Njezin prvi nastup, stoga, ostavlja slušatelje i gledatelje opčaranima. Kristinin kristalno jasan glas pripada Emmy Rossum, koja je, premda joj je za snimanja filma bilo tek 16 godina, već imala impresivne preporuke: glazbu je studirala i već i radila u njujorškoj Operi Metropolitan. Ona kaže da je, za razliku od ranijih holivudskih mjuzikla, u ovom slučaju bilo vrlo važno da glavni likovi na platnu zaista i pjevaju svoje uloge.

"Pokušali smo što je moguće više pjevati u živo, ali, za mene, s obzirom da sam bila utisnuta u tijesni korzet po 12 sati dnevno, tijekom šest mjeseci, nije uvijek bilo lako napuniti pluća s dovoljno zraka. Istovremeno mnoge scene su snimane izbliza, u velikom planu, jer smo željeli da se film zaista razlikuje od kazališne predstave. Željeli smo zadržati spektakl, ali dodati onu intimniju stranu koja dolazi s filmom. Najveći izazov bilo je zadržati osjećaj realnosti radnje zato što likovi mnoge svoje osjećaje moraju otpjevati; trebalo je naći pravu ravnotežu između stvarnosti i pjevanja."

Naslovni lik je ljubitelj glazbe koji živi, poput pustinjaka, u katakombama ispod kazališta i nosi na licu masku kako bi sakrio ožiljke koji unakažuju njegovo lice. No, ono što on ne može sakriti je - ljubav prema Kristini. Škotski glumac Gerald Butler tumači lik Fantoma.

"Mislim da njegova fizička izobličenost predstavlja emocionalnu izobličenost - stvari unutar nas samih koje krijemo, koje nam ne dopuštaju da budemo potpuno otvoreni, da volimo ili da budemo voljeni. Usredotočio sam se na takve učinke izobličenosti, te mi je i uloga bila mnogo introspektnija. Odmah sam se uspio poistovjetiti s bolom, usamljenošću, strahom i ranjivošću, koje je on osjećao kao posljedice svog izobličenja."

Ljubavni trokut upotpunjava Patrick Wilson kao Raoul, bogati pokrovitelj opernog ansambla i Kristinina ljubav iz djetinjstva, koji želi raspiriti stare osjećaje.

"Želio sam njegov lik obilježiti specifičnim stilom pjesme. Ne poput popa u "Full Monty", ali niti u klasičnoj verziji "Oklahome". Glazba Andrewa Lloyda Webbera pripada osamdesetima i vrlo se lako miješa pop stil sa stilom scenske predstave. To sam želio dati mom liku."

"Fantom u operi" prikazuje se pred prepunim gledalištem na Broadwayu od 1988. godine. No, skladatelju i producentu Andrewu Lloydu Webberu trebalo je 15 godina i milijuni dolara vlastitog novca da bi uspio napraviti film. Redatelj filma je Joel Schumacher, a glumačka postava uključuje i Mirandu Richardson, Minnie Driver i Jennifer Ellison.

XS
SM
MD
LG