Linkovi

Predsjednik Bush o slobodi (24/1/05) - 2005-01-23


George Bush zaprisegnut je na još jedan četverogodišnji mandat na dužnosti predsjednika Sjedinjenih Država. U svojem inauguralnom govoru, predsjednik Bush je kazao: "Postoji samo jedna snaga povijesti koja može prekinuti vladavinu mržnje i nezadovoljstva, razotkriti pretenzije tirana i nagraditi nade pristojnih i tolerantnih. Ta snaga je ljudska sloboda."

"Politika je Sjedinjenih Država da traže i podržavaju rast demokratskih pokreta i institucija u svakoj naciji i svakoj kulturi, s krajnjim ciljem uklanjanja tiranije u svijetu."

"Slobodu, po njenoj prirodi, moraju izabrati i braniti građani, a treba se održavati kroz vladavinu zakona i zaštitu manjina," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Institucije koje se tako razviju mogu odražavati tradicije i običaje daleko drugačije od naših."

"Amerika neće nametati svoj stil vlade onima koji to ne žele. Umjesto toga, naš je cilj pomoći drugima da nađu svoj glas, da ostvare svoju slobodu i da idu vlastitim putem."

U svijetu još uvijek ima regija koje tiho ključaju u nezadovoljstvu i tiraniji i koje su sklone ideologijama koje potiču mržnju i opravdavaju ubojstva. Kako je rekao predsjednik Bush, "Neki su nerazumno izabrali staviti na kušnju odlučnost Amerike i otkrili su da je vrlo snažna".

"Amerika se neće pretvarati da zatvoreni disidenti više vole lance od slobode, niti da žene pozdravljaju poniženje i sužanjstvo, niti da bilo koje ljudsko biće teži da živi prepušteno na milost i nemilost nasilnicima. Poticat ćemo reforme u drugim vladama jasno dajući do znanja da će njihov uspjeh u odnosima s nama ovisiti o dobrom postupanju prema njihovim građanima. Vjera Amerike u ljudsko dostojanstvo vodit će našu politiku, ali prava moraju biti više od nevoljkih ustupaka diktatora."

Prava se "osiguravaju slobodnim izražavanjem disidentskih stavova i sudjelovanjem onih kojima se vlada. Dugoročno gledano, nema pravde bez slobode, i ne može biti ni ljudskih prava bez ljudske slobode," rekao je predsjednik Bush. A oni koji žive u tiraniji, poručio je: "Sjedinjene Države neće ignorirati vašu potlačenost, ili nalaziti izgovore za vaše tlačitelje. Kada ustanete u ime svoje slobode, mi ćemo stajati uz vas."

XS
SM
MD
LG