Linkovi

Velika snježna oluja zahvatila sjeveroistok SAD-a (23/1/05) - 2005-01-23


Svi vodeći dnevni listovi danas također bilježe veliku snježnu oluju koja je pogodila sjeveroistočni dio zemlje, a posebno Philadelphiju, Boston i Washington. Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" tako prenosi agencijsku vijest o "divovskoj oluji" u dvanaest saveznih država, zbog koje su stotine letova odgođene, a u cestovnom prometu zabilježeni su deseci nesreća. Zbog vala hladnoće sa sjevera, temperature su se strmoglavile znatno ispod nule – u mjestu Masardis u Maineu – čak do –37 stupnjeva Celzijevih.

"New York Times" piše da bi New York mogao dobiti i do pola metra snijega – impresivno, ali ne kao rekordnih 68 centimetara, koliko je napadalo u oluji u prosincu 1947. Inače, u "Velikoj jabuci", snijeg, koji nastavlja padati, čistit će 1.450 ralica, 82 kamiona za smeće i 350 kamiona za posipanje soli. Gradonačelnik Michael Bloomberg je najavio da bi do jutra svih 10.000 kilometara njujorških ulica trebalo biti očišćeno – barem jednom.

"Washington Post" bilježi da su glavni američki grad i okolica u velikoj snježnoj oluji prošli relativno dobro. Grad je dobio tek nekoliko centimetara snijega – ne mnogo, ali dovoljno za brojne glavobolje u prometu, no i za otkazivanje zakazanih testova u srednjim školama. Ipak, kako je vikend, većina stanovnika Washingtona zapravo je uspjela uživati u pahuljama kod kuće.

"New York Times" izvještava o američkim komandosima, koji operiraju u okviru tajnog programa za borbu protiv terorizma, a o čijem je postojanju javnost doznala tek prošli tjedan zahvaljujući novo knjizi o američkim vojnim planovima i operacijama. Ovi su elitni komandosi, piše "New York", prošloga tjedna – u tajnosti, naravno – osiguravali inauguraciju predsjednika Busha u Washingtonu. Za razliku od specijalaca koji u Afganistanu hvataju Osamu bin Ladena, a u Iraku Abu Musaba al-Zarqawija, specijalci iz programa "Power Geyser" djeluju u Sjedinjenim Državama, za potrebe raznih vladinih civilnih agencija. Time, piše "Times" odstupaju od tradicionalno ograničene uloge američkih vojnih snaga na američkom tlu.

XS
SM
MD
LG