Linkovi

Chitra Banerjee Divakaruni: 'Kraljica snova' (23/1/05) - 2005-01-22


Spisateljica Chitra Banerjee Divakaruni postala je poznata po svojim pričama, smještenim i u Indiju, u kojoj je rođena, i u Sjedinjene Države, u kojima živi protekla tri desetljeća. U svojim djelima istražuje snagu tradicije u svojoj rodnoj zemlji, kao i izazove koji se nameću imigrantima u njenoj novoj zemlji.

Glavni lik "Kraljice snova" je samohrana majka Rakhi, koja živi u pomodnom sveučilišnom gradu Berkeley u Kaliforniji, gdje vodi jednu čajanu i slika slike Indije, koju nikada nije vidjela. Autorica Chitra Banerjee Divakaruni kaže da joj je ovo prvi roman u kojem piše o iskustvima druge generacije američkih Indijaca.

"Indijci su prilično stara i dobro situirana useljenička zajednica, tako da sada druga generacija pokušava osmisliti svoje odnose s Indijom, zemljom koju nisu nikada vidjeli. U ovoj sam knjizi također željela pokazati da američki Indijci sada ulaze u različite ne-tradicionalne profesije. Prije su uglavnom bili informatičari, inžinjeri i liječnici, a danas se, recimo, bave umjetnošću. Rakhi vodi čajanu, a njen bivši suprug Sonny je uspješni DJ."

Rakhina majka tumači snove.

"Snovi me zanimaju već vrlo dugo. Oni su dio indijske tradicije, pogotovo u tradicionalnim obiteljima, poput one u kojoj sam odrasla. Na Istoku, tumačenje snova smatra se posebnim talentom."

Rakhina majka ne želi razgovarati o snovima sa svojom kćerkom, za koju smatra da nije naslijedila njen talent. No, nakon obiteljske tragedije, Rakhi pronalazi njen dnevnik. Uz pomoć oca koji joj dnevnik prevodi, Rakhi upoznaje svoju majku i pronalazi nova rješenja za svoje životne probleme – težak odnos s bivšim suprugom, neuspjeh njene čajane i terorističke napade na New York i Washington 2001… Chitra Divakaruni kaže da su se napadi dogodili dok je pisala prva poglavlja svoje knjige.

"Bilo nam je posebno teško jer je diljem zemlje nakon tog dana došlo do niza napada motiviranih mržnjom na ljude koji – da tako kažem – izgledaju kao teroristi. To se dogodilo i američkim Indijcima. Ljudi nisu zbog straha željeli izlaziti iz vlastite kuće. Željela sam da moji čitatelji shvate kako smo se osjećali."

Autorica knjige "Kraljica snova" kaže da se pri pisanju svojeg najnovijeg djela oslanjala na svoje indijsko naslijeđe i na svoja sjećanja. Ta sjećanja u novije dane dijeli sa sve većim brojem čitatelja. Njen prvi roman "The Mistress of Spices" trenutno se ekranizira, a ona sama radi na drugoj knjizi svoje trilogije dječjih knjiga o Indiji.

XS
SM
MD
LG