Linkovi

Pred izbore u Iraku (23/1/05) - 2005-01-22


U Iraku je u tijeku kampanja nasilja i zastrašivanja, kojoj je cilj Iračanima onemogućiti sudjelovanje na izborima 30. siječnja.

Tog će dana irački narod izabrati 275 članova prijelaznog nacionalnog zakonodavnog tijela. Zakonodavno tijelo će izabrati novu vladu i sastaviti nacrt ustava prije kraja 2005. Ustav će se zatim podnijeti na usvajanje iračkom narodu na prigodnom referendumu.

Iračka prijelazna vlada poduzima korake kako bi Iračani mogli sigurno izići na birališta. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama podržava te napore.

"Shvaćamo da još uvijek ima onih koji pokušavaju zastrašiti glasače i otežati glasanje. Ipak, u Iraku se organizira oko šest tisuća birališta. Na glasačkim spiskovima ima oko 14 milijuna imena. Mislim da bi oni trebali imati priliku glasati."

"Izlazak na birališta predstavljat će pobjedu iračkog naroda," rekao je Ali Danif, stanovnik Bagdada jednom novinaru. Jamal Karim, također iz Bagdada, izjavio je: "Izbori su važniji od kandidata." A Heidar Mohammed dodao je: "U zemlji neće biti napretka ako ne budemo spremni na žrtve." * Glasnogovornik State Departmenta Boucher izjavio je da je pravo postignuće da tako velik broj Iračana ima priliku glasati.

"To je veliki korak prema ispunjavanju planiranih rokova, u kojima Iračani trebaju preuzeti sve više ovlasti i sve više odgovornosti za svoju budućnost. Ti će izbori dati prijelazno zakonodavno tijelo, koje će sastaviti irački ustav, a zatim će se krajem godine održati još jedni izbori."

"Većina ljudi osjeća se kao da živi u tami," rekao je irački pisac Kadhim Hassan. "Sada je", dodao je, "došlo vrijeme da iziđemo na svjetlo."

XS
SM
MD
LG