Linkovi

U prošlosti nekih banaka: robovi kao imovinsko jamstvo za zajmove (22/1/05) - 2005-01-21


Jedna od najvećih banaka u Sjedinjenim Državama objavila je da je prije američkog građanskog rata kao sigurnosno jamstvo za svoje zajmove prihvatila tisuće robova kao imovinu dužnika.

Povjesničari kažu da se radi o dvije banke koje je u međuvremenu preuzela bankovno-financijska korporacija J.P. Morgan Chase. Te su banke nudile hipotekarne zajmove u saveznoj državi Louisiani između 1830. i 1865, pri čemu su vlasnici plantaža kao jamstvo nudili zemlju, opremu i robove.

J.P. Morgan Chase je inicirao istraživanje – koje je provela tvrtka "History Associates" - u cilju poštivanja propisa grada Chicaga, koji traži od svih kompanija koje posluju s gradskom upravom da iskažu bilo kakve veze s ropstvom.

Ova druga po veličini bankovna kompanija u Americi prva je tako detaljno istražila vlastitu prošlost, no, prema riječima povjesničara koji su pretraživali tisuće dokumenata vodeći istraživanje u korist ove banke, i druge kompanije počinju zagledati detaljnije u vlastitu prošlost.

J.P. Morgan Chase se ispričao za postupke dviju banaka i uspostavio obrazovnu zakladu od pet milijuna dolara za školovanje crnaca u Louisiani.

XS
SM
MD
LG