Linkovi

'Razlike između retorike i stvarnosti' - Washington Post o inauguralnom govoru predsjednika Busha (21/1/05) - 2005-01-21


Američki dnevnici objavljuju prve kritike jučerašnjeg inauguralnog govora predsjednika Busha.

Predsjednik je najavio da će Sjedinjene Države podržati one koji se u svijetu bore protiv tiranije, a za slobodu. Dnevnik Washington Post navodi izjave više analitičara i aktivista za ljudska prava koji ukazuju na duboke razlike između retorike i stvarnosti.

Bijela kuća, prvenstveno zbog vođenja rata protiv globalnog terorizma, ima sve bliskije veze s nizom represivnih vlada – primjerice s Egiptom, Saudijskom Arabijom, Pakistanom i Uzbekistanom. Te zemlje su iz godine u godinu na vrhu popisa najvećih kršitelja ljudskih prava koje sastavlja američko Državno tajništvo – primjećuje Washington Post. Ukazuje se i na to da je Washington prošlih godina bio uglavnom tih kada je Vladimir Putin “demontirao” demokratske institucije u Rusiji.

“Retorika predsjednika Busha je vrlo tečna, no njegova je politika prilično konfuzna. Rat protiv terorizma doveo je do toga da smo postali prijateljski nastrojeni prema nedemokratskim režimima” – kaže za Washington Post Thomas Carothers, iz Zaklade Carnegie za međunarodni mir.

Izvršni direktor organizacije Human Rights Watch Kenneth Roth kaže da ga je posebno dojmila činjenica što je predsjednik govorio o ‘slobodi’, a ne o ljudskim pravima, kao o glavnom cilju na svjetskoj sceni. “To je namjerno učinio. Sloboda je apstraktna ideja, dok je poštivanje ljudskih prava obveza svih zemalja, uključivo i Amerike. Lako je reći da smo za slobodu, ali je teško podržati ideju ljudskih prava u trenutku kad naša vlada provodi politiku nasilnih ispitivanja, a ponekad i mučenja” osumnjičenika za teroriza – kaže čelnik Human Rights Watcha.

Dnevnik International Herald Tribune primjećuje da je predsjednik jučer održao “trijezan govor, koji priliči ratnom dobu”, no u njemu niti jednom nisu spomenute riječi “Irak”, “Afganistan”, “11. rujan” ili “terorizam”.

“Gotovo misionarska motiviranost u promicanju slobode, kojom je odisao govor predsjednika Busha, ukazuje na činjenicu da je on svjestan da dobar dio svijeta, a i dobar dio Amerikanaca, smatra da je on napao Irak ne zbog promicanja slobode, već iz nekih drugih razloga. Jučerašnji je govor bio prilika da se potezi Bijele kuće objasne u svjetlu najvišeg ideala, promicanja slobode” – piše International Herald Tribune.

I ovaj list ukazuje na razliku između “elokventnog govora” i stvarnosti, pogotovo na Srednjem istoku. “Predsjednik se vjerojatno ne zalaže za pro-demokratske referendume u Saudijskoj Arabiji ili u Egiptu, koji bi preko noći doveli do uspostave anti-američkih režima” – piše International Herald Tribune.

XS
SM
MD
LG