Linkovi

Predsjednička prisega - kulminacija trodnevnih inauguralnih svečanosti u Washingtonu (20/1/05) - 2005-01-20


Pripreme za predsjedničku inauguraciju, kojom počinje drugi mandat predsjednika Georgea Busha, su završene. Inauguracija se održava danas, 20. siječnja. Novinar Glasa Amerike Jim Malone osvrće se na povijest predsjedničke inaguracije. Inauguracija se na početku američke Republike, krajem 18. stoljeća, sastojala tek od kratkog polaganja prisege, od strane predsjednika države. Danas ona obuhvaća četverodnevno slavlje.

Inauguraciju predsjednika države predviđa ustav Sjedinjenih Država. Predsjednik ponavlja svečanu prisegu koja se sastoji od 35 riječi. Ključna fraza u njoj glasi da će predsjednik “čuvati, štititi i braniti ustav Sjedinjenih Država.”

Prvi američki predsjednik koji je zaprisegnut na dužnost bio je George Washington. Prisegnut je u New York Cityju, 1789. godine. Upravo je Washington unio u ovu simboličnu svečanost neke od njezinih važnijih elemenata – primjerice da prilikom davanja prisege predsjednik drži dlan na Bibliji. Kako je do toga došlo objašnjava Marvin Kranz, povjesničar koji radi u knjižnici američkog Kongresa: "George Washington je inicirao neke presedane…Primjerice, neposredno prije prisege, uopće se nije znalo kako bi taj događaj baš trebao izgledati. Bibliju su konačno pronašli u obližnjoj masonskoj loži. Ista ta Biblija poslužila je i kasnije, prilikom davanja prisege nekoliko američkih predsjednika."

Nakon te prve, ostale su predsjedničke prisege dane u Washingtonu. Predsjednika zapriseže čelnik Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, na zapadnom ulazu u zgradu Kongresa. Nakon polaganja prisege, predsjednik održi inauguralni govor, koji obično traje 15 do 20 minuta. Nakon toga, slijedi svečana parada po washingtonskoj Aveniji Pennsylvanija, koja spaja zgradu Kongresa i Bijelu kuću. Uz aveniju su smještene tribine s predsjednikovim pristašama, građanima Washingtona, turistima, a nađe se uvijek i prosvjednika. U ovogodišnjoj paradi sudjelovat će 11 tisuća ljudi, ukupno 45 orkestara limene glazbe, stotine pripadnika oružanih snaga, te deseci pokretnih pozornica.

Kevin Sheridan, član inauguralnog organizacionog odbora, kaže da će ove godine posebna počast biti dana pripadnicima oružanih snaga: "Inauguracija je proslava naše demorkacije, proslava našeg sustava koji se temelji na slobodi. Ove godine posebno dajemo počast našim vojnicima i vojnikinjama, koji služe u zemlji i u inozemstvu."

Dan inauguracije završava predsjedničkim balovima, na kojima će tisuće predsjednikovih pristaša, republikanaca, proslaviti pobjedu njihova kandidata na izborima. Na svakom od balova na kratko će se pojaviti predsjednik i prva dama, te se pozdraviti s uzvanicima, najčešće donatorima stranke koji su platili stotine ako ne i tisuće dolara za ulaznice.

Marvin Kranz, povjesničar koji radi u Knjižnici Kongresa Sjedinjenih Država, kaže da je tradicija inauguralnih predsjedničkih balova također dobila na dodatnom značaju: "Sve do nedavno, recimo do polovice prošlog stoljeća, obično se održao samo jedan predsjednički bal, na jednoj od važnijih lokacija u Washingtonu. No, posljednjih desetljeća, na raznim mjestima u gradu održava se istovremeno više balova. Pretpostavljam da je razlog tome želja da stranka dobije više donacija, da se ugosti što više ljudi… Predsjednik nastoji nazočiti, barem nakratko, svim balovima, tako da te večeri u Washingtonu vlada velika prometna gužva."

Organizatori procjenjuju da će inauguralne svečanosti, koje će trajati od ponedjeljka do četvrtka, koštati oko 40 milijuna dolara. Najveći dio tog novca doći će od privatnih donacija, prije svega bogatih pojedinaca kao i korporacija. Kako je ovo prva predsjednička inauguracija od rujna 2001., odnosno terorističkih napada na Ameriku, uvode se stroge mjere sigurnosti. Svečanostima će, kako se očekuje, biti nazočno oko 200 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG