Linkovi

U utrci za Oscare dominirat će 'Aviator' i 'Million Dollar Baby' (21/1/05) - 2005-01-20


Nominacije za ovogodišnje Oscare objavljuju se za nekoliko dana, 25. siječnja, no već se zna da će jednu od ovih prestižnih nagrada prezentirati 29-godišnja Charlize Theron, prošlogodišnja dobitnica Oscara za najbolju žensku glavnu ulogu, u filmu Monster.

Ove je godine, kako piše BBC News, teže prognozirati glavne favorite, za razliku od prošle godine, kada je film "Gospodar prstenova: Povratak kralja" gotovo pomeo konkurenciju.

Promatrači holywoodske scene očekuju da će nominacijama dominirati dva filma, "Aviator" režisera Martina Scorsesea i "Million Dollar Baby", koji je režirao Clint Eastwood.

Konačne pobjednike je teško predvidjeti jer niti jedan od favorita na blagajnama kina nije zaradio spektakularne svote novca. Film "Aviator" koštao je oko 100 milijuna dolara i uglavnom je dobio dobre kritike.

Lako bi se moglo dogoditi da će njegov režiser Martin Scorsese dobiti Oscara za najbolju režiju, i zbog toga što ga je ova nagrada mimoišla barem četiri puta u prošlosti. No, Martina Scorsesea je i ove godine izbjegla nagrada za nagrada za režiju, prestižni Zlatni globus, kojeg je dobio Clint Eastwood.

Najveći favorit za Oscara u kategoriji glavna muška uloga je Jamie Foxx, koji je u filmu Ray igrao pokojnog jazz pjevača i klavirsita Raya Charlesa. U kategoriji najbolja ženska glavna uloga najveće šanse – prema BBC News – imaju Hillary Swank (Million Dollar Baby) i Imelda Staunton (Vera Drake).

Filmska komedija Sideways dobila je nekoliko nagrada koje dodjeljuju udruge filmskih kritičara, no – piše BBC – američka Akademija filmske umjetnosti, koja dodjeljuje Oscare, gotovo je zloglasna po tome što u pravilu ignorira lakše forme, poput komedija.

XS
SM
MD
LG