Linkovi

Strani igrani i dokumentarni filmovi prvi put na Sundanceu (20/1/05) - 2005-01-20


Danas u mjestu Park City, u saveznoj državi Utah, počinje filmski festival Sundance, na kojem se prikazuju igrani i dokumentarni filmovi manjih studija i neovisnih autora, koji nemaju velike šanse da uđu u širu distribuciju.

Oko 20 tisuća posjetitelja će u sljedećih deset dana imati prilike uživati u projekcijama 120 filmova, bit će održano na desetke partyja a očekuje se dolazak niza holywoodskih zvijezda koje sve češće nastupaju u neovisnim filmskim projektima.

Ove se godine prvi put u službenoj konkurenciji natječu i strani filmovi, njih oko četrdesetak. Kako piše agencija Reuters, organizatori žele stranim ostvarenjima dati sličnu prominentnost kao što su prošle godine dobili dokumentarni filmovi, od kojih su neki postigli značajne uspjehe u 'mainstream' kino distribuciji.

Primjerice, dokumentarni film "Super Size Me", koji opisuje štetne posljedice prokomjernog uživanja u 'brzoj hrani' iz lanca McDonald's, zaradio je prošle godine 28 milijuna dolara, što je za neovisno dokumentarno ostvarenje izvrstan prihod.

Među stranim filmovima koji se ove godine natječu na Sundanceu su britanski "On a Clear Day", te južnokorejski "Green Chair". Strani dokumentarci sežu od finskog "The 3 Rooms of Melancholia", koji se bavi sukobom u Čečeniji, pa do australskog "Dhakiyarr vs. The King", koji govori o problematici iz života domorodaca na tom kontinentu.

Festival počinje večeras prikazivanjem američke filmske komedije "Happy Endings" s Lisom Kudrow u glavnom ulozi.

XS
SM
MD
LG