Linkovi

U inauguralnom govoru, predsjednik Bush naglasio važnost promicanja slobode na globalnom planu (21/1/05) - 2005-01-20


Predsjednik Bush započeo je svoj drugi mandat obećanjem da će promicati slobodu širom svijeta.

U Washingtonu to je bio dan tradicije i svečanosti. Kako se kazaljka na satu približavala podnevu, predsjednik je položio ruku na obiteljski primjerak Biblije i počeo ponavljati prisegu.

Zakletvu je George Bush položio na zapadnom ulazu u zgradu Capitola, pred predsjednikom Vrhovnog suda Sjedinjenih Država Williamom Renquistom, koji prolazi kroz postupak liječenja raka štitnjače. Svjedoci polaganja prisege bili su članovi Kongresa i oko sto tisuća ljudi okupljenih na ogromnom prostoru između Capitol Hilla i spomenika Georgeu Washingtonu.

Topničkim je salvama označen početak drugog predsjedničkog mandata. Izvedena je tradicionalna predsjednička pjesma Hail to the Chief – Pozdrav vođi - nakon čega je George Walker Bush održao svoj inauguralni govor.

"Zahvalan sam na ukazanoj časti, vodim računa o važnosti trenutka u kojem živimo i odlučan sam ispuniti prisegu koju sam položio i kojoj ste vi bili svjedoci" - rekao je na početku inauguralnog govora predsjednik Bush.

Osnovna tema predsjednikova govora mogla bi se podvesti pod samo jednu riječ – sloboda. Po njegovim riječima, "događaji kojima smo bili svjedoci proteklih godina pokazali su moć slobode…" Predsjednik Bush je dodao da u nekim regijama svijeta "tiho ključaju nezadovoljstvo i tiranija", što je nazvao "smrtnom opasnošću".

Krajnji cilj Sjedinjenih Država jest uklanjanje tiranije na globalnom planu. Predsjednik je dodao da to nije zadatak oružanih snaga, te da će se Sjedinjene Države braniti kada je potrebno, ali da slobodu moraju izabrati i braniti sami građani koji žive u diktaturama. Predsjednik Bush također je rekao da Amerika neće svoj stil vlade nametati onima koji to ne žele, te da joj je cilj pomoći drugim narodima da sami steknu svoju slobodu i da sami napreduju.

Predsjednik je američki utjecaj u svijetu nazvao "značajnim", te je obećao da će ga koristiti za promicanje slobode. Prema njegovim riječima, njegova je najvažnija zadaća kao predsjednika da štiti naciju i američki narod od eventualnih budućih terorističkih napada i prijetnji. Predsjednik Bush je dodao da su neki u svijetu "nepromišljeno" odlučili staviti na kušnju američku odlučnost, te da su otkrili da je ona "čvrsta".

Inače, jučerašnja inauguracija prva je nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine. Mjere sigurnosti, koje i inače prate ovakve javne događaje, bile su pojačane do razine bez presedana u povijesti. Tisuće policajaca i vojnog osoblja bili su na dužnosti, glavne ulice u gradu bile su zatvorene za redoviti promet, a svatko tko se želio približiti inauguralnim zbivanjima morao je proći kroz posebne kontrolne točke. Policija je također na oku držala različite skupine prosvjednika.

Uz desetine tisuća predsjednikovih pristaša, na Aveniji Pennsylvanija - gdje je prolazila inauguralna parada – okupili su se i brojni prosvjednici. Uzvikivali su slogane i nosili transparente.

Međutim, u trenutku kad se predsjednik sa suprugom i pratnjom pojavio na tribini ispred Bijele kuće, čuli su se jedino zvuci brojnih orkestara limene glazbe, od kojih i jedan bio iz njegove domicilne države Teksasa.

Svečanosti i proslave odužile su se do duboko u noć, neke još nisu ni završile, a predsjednik i prva dama pojavili su se na cijelom nizu inauguralnih balova.

XS
SM
MD
LG