Linkovi

Predsjednička inauguracija - prilika za iskazivanje zahvalnosti tisućama pristaša (20/1/05) - 2005-01-20


Dnevnik Washington Post opisuje atmosferu u glavnom gradu Sjedinjenih Država pred današnju inauguraciju predsjednika Georgea Busha.

Fešta – na koju je stiglo nekoliko desetaka tisuća gostiju pogotovo predsjednikovih pristaša iz Teksasa – će proći u znaku oštrih mjera sigurnosti, ali i niskih temperatura te snijega, koji je jučer padao cijelo jutro. Zbog toga je na nekoliko sati bio i odgođen koncert na otvorenom, u blizini Bijele kuće. Kasnije je koncert ipak održan, uz vatromet te kratko pojavljivanje predsjednika i prve dame.

Oni su sinoć inače imali vrlo užurbani raspored – trebalo je nazočiti na nekoliko događaja, od koji je vjerojatno njima najvažniji bio svečani predsjednički “Black Tie and Boots” bal – na kojem se okupilo više stotina donatora iz Teksasa.

Predsjednik se također nakratko pojavio i na tri intimnija događaja – “večere uz svijeće” za donatore koji su inauguracijske svečanosti financirali sa prilozima od 100 tisuća dolara.

Inauguracijske svečanosti su posve financirane iz privatnih izvora, od strane korporacija i privatnih osoba, i koštaju 40 milijuna dolara. Troškove osiguranja pokriva savezna vlada.

++++++

Dnevnik New York Times je s televizijskom mrežom CBS proveo anketu o očekivanjima nacije u vezi s drugoim mandata predsjednika Busha. Većina Amerikanaca, prema ovoj anketi, ne očekuje u sljedeće četiri godine poboljšanje ekonomske situacije, a niti povlačenje američke vojske iz Iraka.

Anketa ukazuje na prilično proturječne stavove javnosti. Dobar dio ispitanika vrlo je skeptičan u vezi vladina plana o reformi državnog mirovinskog sustava – koji je vjerojatno najambiciozniji dio vladina unutrašnjepolitičkog programa. Međutim, 70 posto ispitanika vjeruje da će predsjednik Bush uspjeti progurati svoju reformu mirovinskog sustava. 43 posto ispitanika vjeruje da će u roku od četiri godine mnogi od modaliteta pobačaja, koji danas stoje na raspolaganju Amerikankama, biti ilegalni, jer će predsjednik Bush u Vrhovni sud imenovati konzervativne suce.

Upitani jesu li optimisti glede drugog Bushova mandata – 60 posto ispitanika odgovara potvrdno. No, s druge strane, uvjerljiva većina ispitanika kritična je u vezi načina na koji predsjednik Bush vodi ekonomsku politiku zemlje, a većina je kritična i u vezi američkog angažmana u Iraku. Gotovo 66 posto ispitanika predviđa još veći proračunski manjak, dok 47 posto ispitanika vjeruje da će za četiri godine Amerika biti još više podijeljena nego danas, zbog politike predsjednika Busha.

Na pitanje da li smatraju da George Bush dobro obavlja posao predsjednika države, potvrdno je odgovorilo 49 posto ispitanika – što je razmjerno vrlo niska ocjena za predsjednika koji se nalazi na početku drugog mandata. Ronald Reagan i Bill Clinton – predsjednici koji su također osvojili drugi mandat u Bijeloj kući – dobivali su znatno bolje ocjene – primjećuje autor članka u New York Timesu.

XS
SM
MD
LG