Linkovi

Dan inauguracije


Danas, 20. siječnja, predsjednik George Bush ponovit će prisegu koju je dao i na svojoj prvoj inauguraciji u siječnju 2001. Tada ga je zaprisegnuo William Rehnquist, glavni sudac američkog Vrhovnog suda.

"Ja George Walker Bush svečano prisežem da ću vjerno vršiti dužnosti predsjednika Sjedinjenih Država i da ću najbolje što mogu čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država, tako mi Bog pomogao," kazao je predsjednik u prisezi.

Ova prisega već više od dvije stotine godina zaključuje i potvrđuje prijenos vlasti i volju Amerikanaca koja se izražava svake četiri godine na biralištima. Polažući ovu prisegu, predsjednik Sjedinjenih Država potvrđuje svoju predanost Ustavu. Bez obzira na njegova osobna osjećanja, stranačku lojalnost ili vjerska uvjerenja, predsjednik mora slijediti ovaj temeljni zakon. Ukoliko u toj dužnosti zakaže, može, kao i drugi vladini dužnosnici, biti opozvan i uklonjen s položaja predsjednika, u skladu s odredbama Ustava.

Sjedinjene Države su od početka imale, prema riječima drugog američkog predsjednika Georgea Adamsa, "vladavinu zakona, a ne pojedinaca."

Potčinivši političku moć vladavini zakona, Amerikanci su osigurali zaštitu svojih prava i opstanak svoje slobode. Kako je predsjednik George Washington rekao na svojoj prvoj inauguraciji, "očuvanje svete vatre slobode i sudbina republikanskog modela vlade opravdano se smatraju duboko i potpuno ovisnima o ovom eksperimentu povjerenom američkom narodu."

Dan inauguracije je više od inauguracije demokratski izabranog čelnika. To je proces i duh demokracije u akciji.

XS
SM
MD
LG