Linkovi

Sigurnost inauguralnih svečanosti u rukama više od 6 tisuća policajaca i agenata (19/1/05) - 2005-01-19


Predsjednička inauguracija koja će se u Washingtonu održati 20. siječnja – kojom počinje drugi mandat Georgea Busha – ući će u američku povijest i po nezapamćenim mjerama sigurnosti. Iako je ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge izjavio da ne postoje saznanja o bilo kakvoj konkretnoj terorističkoj prijetnji, ništa se ne prepušta slučaju. Kako javlja Brian Purchia, američke snage sigurnosti odlučne su zaštititi predsjedničku inauguraciju, taj “najvidljiviji simbol američke demokracije.”

Inauguraciju će osiguravati oko šest tisuća sigurnosnih djelatnika – policajaca i agenata iz više od pedeset saveznih i lokalnih agencija i ustanova. Ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge kaže da su mjere osiguranja planirane više od godinu dana: "Vlasti na lokalnoj i saveznoj razini pripremile su se najbolje što su mogle, kako bi spiječile sve pokušaje da se omete ova svečanost naše demokracije."

Rad svih policijskih i drugih sigurnosnih agencija povezuje najmoderniji sustav komuniciranja. Čestice zraka bit će analizirane kako bi se otkrila prisutnost kemijskih i bioloških otrova, dok u zračnom prostoru nad Washingtonom danonoćno patroliraju pojačane ophodnje ratnog zrakoplovstva. Na krovovima zgrada uz Aveniju Pennsylvanija, te u četvrti Capitol Hill – kuda će se kretati inauguralna parada – nalaze se snajperisti. Na kontrolnim točkama po ulicama Washingtona, pri pretraživanju torbi prolaznika koriste se policijski psi posebno obučeni za otkrivanje eksploziva. Policija prenosnim elektronskim napravama za otkrivanje metala pregledava vozila i prtljagu putnika.

Razinu spremnosti komentira Michael O’Hanlon, znanstvenik koji radi u Institutu Brookings, ovdje u Washingtonu. "Mislim da možemo spriječiti veliki, koordinirani napad. Međutim, nisam siguran da možemo spriječiti manje, možda simultane napade koji nisu strogo koordinirani. To će biti glavni problem na dan inauguracije."

Da bi se spriječio teroristički napad potrebna je suradnja svih – kaže Tom Ridge, ministar domovinske sigurnosti. "Ako primjetite neku sumnjivu aktivnost, ili sumnjiv predmet, prijavite to policajcu ili drugom djelatniku sigurnosti" - pozvao je nedavno građane Tom Ridge.

Na predsjedničkoj inauguraciji, kao i na događajima koji ju prate – ova tri dana – očekuje se nekoliko stotina tisuća posjetitelja. Kao i na svakoj dosadašnjoj inauguraciji predsjednika države, bit će i prosvjednika. Neke od organizacija koje se protive politici predsjednika Busha održale su nedavno u Nacionalnom novinarskom klubu tiskovnu konferenciju, na kojoj su izrazili zabrinutost da – zbog jakih mjera sigurnosti - neće moći prosvjedovati na samim ulicama gdje prolazi inauguracijska povorka.

Organizatori predsjedničke inauguracije kažu da su prosvjednici, kao i svi ostali građani, dobrodošli na ovoj priredbi. Međutim, organizatori ne žele slabljenjem mjera sigurnosti izložiti opasnosti ovaj za Ameriku vrlo važan događaj.

XS
SM
MD
LG