Linkovi

Condoleeza Rice - pouzdana suradnica predsjednika Busha (19/1/05) - 2005-01-18


Senat je počeo razmatrati nominaciju savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleeze Rice za novu državnu tajnicu. Gospođa Rice bi na novom položaju trebala zamijeniti Colina Powella.

Condoleeza Rice je vanjskopolitička savjetnica u koju predsjednik Bush ima najviše povjerenja. To je jasno iskazao i kada ju je prije dva mjeseca nominirao za državnu tajnicu.

"Tijekom protekle četiri godine, oslanjao sam se na njene savjete, koristio njeno bogato iskustvo i cijenio njeno razumno prosuđivanje. Čast mi je da je pristala služiti u mojem kabinetu," izjavio je predsjednik.

Condoleeza Rice već je dugo povezana s obitelji Bush. U administraciji prvog predsjednika Busha služila je u Vijeću za nacionalnu sigurnost kao stručnjak za Sovjetski savez. Tijekom predsjedničke kampanje 2000, savjetovala je Georgea Busha o vanjskopolitičkim pitanjima, a kada je izabran za predsjednika, imenovana je za savjetnicu za nacionalnu sigurnost.

Condoleeza Rice rođena je prije pedeset godina u Birminghamu u Alabami, u doba rasne segregacije. Studirala je na Sveučilištu Denvera. Željela je postati koncertna pijanistica, ali se odlučila za vanjsku politiku. Nakon što je doktorirala u Denveru, počela je predavati Stanfordu u Kaliforniji, na kojem je šest godina vodila financije sveučilišta. Osim što je dobra pijanistica, vrlo voli sport i bavila se klizanjem na ledu. Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft, koji je Condoleezu Rice doveo u State Department, kaže da je na položaju državne tajnice čekaju nove dužnosti.

"Posao državnog tajnika, za razliku od posla savjetnika za nacionalnu sigurnost, ide dalje od provođenja politike. Državni tajnik treba politiku objasniti američkoj javnosti i drugim zemljama, i zadobiti podršku za tu politiku. To nije prije radila, ali ona je vrlo pametna i brzo uči," objašnjava Scowcroft.

Mnogi analitičari smatraju njeno imenovanje pokušajem Bijele kuće da pokaže jedinstveni vanjskopolitički front. Tako misli i David Rothkopf, autor povijesti Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja treba uskoro biti objavljena.

"Zadnjih nekoliko godina bilo je dosta sukoba između Državnog tajništva i Ministarstva obrane. Predsjednik Bush izuzetno cijeni lojalnost, a ako mu je netko u administraciji lojalan, to je Condoleeza Rice. Ona mu je postala alter ego. Odlučio je na vrhu vanjskopolitičke piramide okupiti ljude koji misle poput njega," kaže Rothkopf.

Robert Hunter, bivši dužnosnik State Departmenta i bivši veleposlanik u NATO savezu, kaže da imenovanje nekoga tko je tako blizak predsjedniku za šefa diplomacije ima svojih prednosti. Strani će čelnici znati, dodaje, da Condoleeza Rice govori u ime predsjednika. Analitičari kažu da će je na položaju državne tajnice čekati isti izazovi s kojima se nosio i njen prethodnik Colin Powell. Tako misli i Robert Hunter.

"Najveći vanjskopolitički problem je Irak. Na drugom mjestu je Afganistan, jer i tamo Amerikanci i saveznici ginu u ratu protiv terorizma. Uz te probleme, tu je i pitanje poboljšanja odnosa sa saveznicima, koji su važni za uspjeh u borbi protiv terorizma," ističe Hunter.

Stručnjaci također kažu da Sjedinjene Države moraju igrati aktivniju ulogu u traženju mirnog rješenja za izraelsko-palestinski sukob. David Mack je dopredsjednik washingtonskog Instituta za Srednji istok.

"To je bez sumnje, najveći moralni imperativ američke diplomacije na Srednjem istoku. No, to je također neophodno ukoliko želimo ispuniti naše druge obveze na Srednjem istoku, među kojima je najvažnija sigurnost Arapskog poluotoka i područja Perzijskog zaljeva," kazao je Mack.

Condoleeza Rice tijekom svjedočenja u Senatu odgovara na niz pitanja o svojim vanjskopolitičkim ciljevima. Analitičari kažu da će Senat gotovo sigurno potvrditi njeno imenovanje, jer u njemu predsjednikovi republikanci uživaju komfornu većinu.

XS
SM
MD
LG