Linkovi

Prekretnica za reforme na Srednjem istoku (19/1/05) - 2005-01-18


Palestinci su na izborima 9. siječnja izabrali novog predsjednika Palestinske uprave, a Iračani će birati članove nacionalnog zakonodavnog tijela na izborima 30. siječnja. Istaknuti američki senator Joe Lieberman izrazio je uvjerenje da bi ova dva događaja mogli siječanj 2005. pretvoriti u mjesec “povijesne transformacije na Srednjem istoku.”

"Iračani i Palestinci održat će prave izbore i početi prerastati u demokratske zemlje. Upravo to i želimo. To je, na neki način, najbolja pobjeda ne-vojne prirode koju smo mogli ostvariti u ratu protiv terorizma i do nje i dolazi," kazao je Lieberman.

Predsjednik George Bush izjavio je da kretanje prema izborima stvara “vrijeme promjena i vrijeme nade” na Srednjem istoku. “Slobodni Irak,” rekao je predsjednik Bush, “predstavljat će stalni prijekor terorizmu i model reformatorima od Damaska do Teherana.” Izabrana vlada na palestinskim teritorijima, rekao je predsjednik Bush, jedini je put prema miru između Izraela i Palestinaca.

"Mira neće biti sve dok na palestinskim teritorijima ne zaživi istinska demokratska država. Mislim da ima razloga za nadu, jer će Palestinci …održati interese, koji će predstavljati početak procesa razvoja države. To nije znak da je demokracija stigla. To je tek početak procesa," izjavio je.

“Palestinski narod,” rekao je predsjednik Bush, “zaslužuje miroljubivu vladu koja doista služi njegovom narodu, a izraelski narod treba partnera za mir.”

Cilj je jasan, rekao je predsjednik Bush. To je “uspostavljanje dvije države, Izraela i Palestine, koje će živjeti jedna uz drugu u miru i sigurnosti. A taj cilj, dodao je predsjednik, “može se postići samo jednim putem, putem demokracije, reformi i vladavine zakona.”

XS
SM
MD
LG