Linkovi

UN poziva na udvostručenje pomoći siromašnim zemljama (18/1/05) - 2005-01-18


Dnevnik New York Times piše o prijedlogu Ujedinjenih naroda koji je upućen na adrese dvadesetak najbogatijih zemalja na svijetu. Da bi se do 2015. godine dramatično smanjila razina siromaštva u Trećem svijetu, bogate države bi trebale udvostručiti pomoć siromašnim zemljama.

Jučer objavljeno izvješće Ujedinjenih naroda navodi da bi svijet zapravo mogao priuštiti radikalne mjere s ciljem smanjenja siromaštva – koje se iskazuje kroz glad, nepismenost i bolesti. Da bi se to postiglo razvijene bi zemlje trebale iz svoje ukupne godišnje zarade izdvojiti tek jedan i pol posto – što je dva puta više od pomoći koju sada daju siromašnim zemljama.

Jeffrey Sachs, profesor Sveučilišta Columbia koji je na čelu Milenijskog projekta svjetske organizacije, kaže da bi od svakih zarađenih 100 dolara, bogati trebali izdvojiti tek 50 centi – da bi se situacija u siromašnim zemljama iz korijena poboljšala. Jeffrey Sachs posebno se osvrnuo na velikodušnost Zapada u vezi pomoći žrtvama tsunamija, ali je i podsjetio na posljedice – kako je rekao – “tihog tsunamija globalnog siromaštva”. Primjerice, svaki mjesec od malarije u svijetu umre 150 tisuća djece.

U ovom trenutku, samo pet država u svijetu daje jedan i pol posto svoje zarade siromašnima – to su Švedska, Norveška, Danska, Nizozemska i Luksemburg.

Kritičari ovog plana napominju da plan ignorira odgovornost samih siromašnih zemalja za situaciju u kojoj se nalaze. Naime, mnoge od tih zemalja trebale bi prvo smanjiti korupciju u državnoj upravi, ojačati vladavinu zakona, te preusmjeriti dobar dio vlastitog novca u borbu protiv siromaštva – navodi New York Times mišljenje nekih stručnjaka sa Zapada.

******

Dnenik Christian Science Monitor piše o nadolazećim suđenjima američkim vojnicima, obavještajcima i sigurnosnim djelatnicima zbog mučenja zatočenika – u Afganistanu, u Iraku te u bazi Guantanamo na Kubi.

“Brzo suđenje Charlesu Graneru, zapovjedniku noćne smjene u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib, koji je za teško tjelesno maltretiranje zatvorenika i pokušaj prikrivanja tog djela dobio deset godina zatvora i nečasni otpust iz vojske predstavlja tek prvo poglavlje” – piše dnevnik koji izlazi u Bostonu.

Prema podacima Ministarstva obrane, zbog mučenja zatvorenika diciplinirano je ili optuženo na vojnim sudovima ukupno 137 vojnika.

Tri Granerova kolege priznali su odgovornost za kaznena djela za koja ih se optužuje, trojicu pak očekuje vojni sud. Istrage njihovih pretpostavljenih su u tijeku. Niti jedan od časnika koji su zapovjedali postrojbom rezervista-čuvara u zatvoru Abu Ghraib još nije službeno optužen.

Christian Science Monitor navodi izjave stručnjaka koji ukazuju da problem leži u sve tolerantnijem stavu prema oštrim metodama, koje se koriste pri ispitivanju osumnjičenika za terorizam. To pak pokreće i etičke dileme u vezi korištenja torture, te postavlja pitanje je li odgovoran isljednik ili pak onaj tko mu je naredio da se koristi torturom – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG