Linkovi

Dopredsjednik Richard Cheney - 'ključna osoba Bijele kuće' (18/1/05) - 2005-01-18


20. siječnja se u Washingtonu održava predsjednička inauguracija, kojom počinje drugi mandat predsjednika Georgea Busha. Prisegu tog dana neće položiti jedino George Bush. Tu je i Richard Cheney, dopredsjednik Sjedinjenih Država, o kojem je pilog pripremio Scott Stearns.

Predsjednik George Bush zna često reći da je Richard Cheney najbolji dopredsjednik u američkoj povijesti. U izbornoj kampanji – kada je objavljeno da je dopredsjednički kandidat demokrata John Edwards, mladi i karizmatični senator kojeg također krasi i dobar izgled – George Bush je rekao: “izbori nisu natjecanje u ljepoti”. "Uz moje ime na glasačkom listiću nalazi se i ime Richarda Cheneya, dobrog čovjeka, dobrog kandidata. Ja ću vam priznati – u svakom slučaju, on nije najljepši kandidat koji se natječe. Ja ga nisam niti izabrao zbog ljepote. Izabrao sam ga za dopredsjednika zbog toga što imam povjerenja u njegov sud, poštujem njegovo iskustvo. On je čovjek koji će dobro obaviti posao" - isticao je na brojnim predizbornim skupovima George Bush.

I zaista, Richard Cheney u Washingtonu “obavlja posao” već više od četrdeset godina. Prvo je bio niži dužnosnik u vladi Richarda Nixona, potom je deset godina u Zastupničkom domu predstavljao svoju matičnu saveznu državu, Wyoming, a bio je i predstojnik ureda predsjednika Geralda Forda. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih bio je ministar obrane, jedan od kreatora velike međunarodne koalicije koja je uspješno izbacila vojsku Saddama Husseina iz Kuvajta.

Zbog toga je, deset godina kasnije, Richard Cheney bio jedna od ključnih osoba u donošenju odluke da se napadne Irak, i zbaci režim Saddama Husseina. Odluke o tome donesene su u sjeni terorističkih napada od 11. rujna. Richard Cheney je bio jedan od onih dužnosnika koji su nastojali iračkog diktatora povezati s napadima na New York i Washington. "Pokušaji Saddama Husseina da se domogne oružja za masovno uništavanje predstavljaju ozbiljnu prijetnju, ne samo za Iraku susjedne zemlje, već i za Sjedinjene Države. Osim toga, njegov režim pomaže i štiti teroriste, od koji su neki i pripadnici al-Qaide" - rekao je neposredno pred početak američke intervencije u Iraku dopredsjednik Cheney.

No, u Iraku nije bilo pronađeno oružje za masovno uništavanje, što su demokrati često naglašavali za vrijeme nedavne predsjedničke kampanje. Demokrati, osim svega, često tvrde da Richard Cheney ima neprimjereno velik utjecaj na predsjednika države, zbog toga što on kao bivši guverner Teksasa navodno nema značajnije vanjskopolitičko iskustvo.

Međutim, John Fortier, znanstvenik koji radi u Institutu American Enterprise odbacuje ovakve tvrdnje. Napadi od 11. rujna, te rat protiv globalnog terorizma, koji je potom uslijedio, pokazali su da predsjednik Bush čvrsto drži kormilo u ruci, te da Richard Cheney nikako ne povlači konce iza kulisa. "O tome se mnogo govorilo 2000., da Richard Cheney jedini ima iskustva na vanjskopolitičkom planu. No, događaji od 11. rujna pokazali su da je George Bush zaista snažan čelnik. U vladi je Richard Cheney u svakom slučaju utjecajna osoba, on je predsjednikov glavni savjetnik. Richard Cheney je ključna osoba Bijele kuće, ali on ne zasjenjuje predsjednika države" - tvrdi John Fortier.

Iako je uglavnom u pozadini, Richarda Cheneya su američki glasači mogli upamtiti i po tome što je bio čelnik korporacije Halliburton, koja je za rata u Iraku s vladom sklopila poslovne ugovore u vrijednosti od oko 18 milijardi dolara. Kritičari su ukazivali na navodni sukob interesa, Cheney je odbacivao te tvrdnje kao potpuno neutemeljene. Druga, naoko vrlo osobna, činjenica koja izdvaja Richarda Cheneya je – njegovo neslaganje s predsjednikom u vezi istospolnog braka. Predsjednik Bush želi da se istospolni brak zabrani – izglasavanjem ustavnog amandamana. Richard Cheney, čija je kćerka lezbijka, smatra pak da bi svaka savezna država trebala odlučiti za sebe, hoće li dopustiti sklapanje braka osobama istog spola.

XS
SM
MD
LG