Linkovi

Neke savezne države - 'jednakije' od drugih (18/1/05) - 2005-01-18


Amerika je zemlja automobila i gotovo je nemoguće izgraditi dovoljno cesta kako bi se udovoljilo potrebama sve većeg broja vozača. Izgradnju cesta u velikoj mjeri financira američka vlada, iz poreza na benzin koji ubiru savezne države.

Prijašnji saziv Kongresa raspušten je krajem prošle godine bez da je usvojio prijedlog zakona za izgradnju cesta. Tim bi se zakonom dopustilo da savezna vlada i u sljedećih šest godina financira izgradnju cesta u saveznim državama. Takav razvoj događaja izazvao je brojne polemike, o čemu iz Austina u Teksasu izvještava Larry Schooler.

U debatama o pitanjima prometa često se čuje izraz država-donator. To znači da neke savezne države donatori dobijaju tek dio novca koji prikupe porezom na benzin i upućuju saveznom Programu za izgradnju cesta. Drugim riječima, više novca daju u program nego što dobijaju. Druge države, pak, dobijaju više nego što pridonose.

Ta nejednakost proizlazi iz toga što svaka savezna država ima po dva senatora, tako da senatori iz malih saveznih država mogu blokirati zakon koji ne predviđa dovoljno novca za njihove države. Drugo, neki su članovi Senata utjecajniji od drugih. Primjerice, senator Ted Stevens iz Aljaske je na čelu jednog od najvažnijih odbora Senata - onom za promet - zbog čega Aljaska u pravilu dobija više novca nego što ga daje u navedeni savezni program.

Teksas je država donator, ali smatra da prima nedovoljno novca iz saveznih fondova za ceste. Zato je Teksas s nekim drugim saveznim državama ušao u neformalan savez, lobi, kako bi se izborio za više novca koji je namijenjen izgradnji cesta.

No ovom programu savezne vlade uvijek manjkaju novci i on ne može pokriti sve potrebe diljem zemlje. Ron Utt, iz washingtonskog think-tanka Zaklada Heritage, kaže da savezna vlada ne smatra da je potrebno povećati izdvajanja u Fond za izgradnju auto-cesta. "Program za izgradnju auto-cesta financira se iz federalnog poreza na benzin. Taj porez nitko ne želi povećati - niti bi vozači htjeli plaćati veću cijenu naftnih derivata niti bi političari htjeli glasovati za takav prijedlog."

Neki teksaški političari pokušali su svojim glasovima utjecati na način raspodjele novca. Među njima je i senatorica iz Teksasa Kay Bailey Hutchison. Premda su njeni stavovi naišli na podršku kolega, članovi Kongresa ne žele glasovati za povećanje poreza.

Jedna od ideja je da se povisi naplata cestarine. Međutim, političari koji su glasovali za takav prijedlog u Austinu, glavnom gradu Teksasa, uključujući gradonačelnika Willa Wynna i člana gradskog poglavarstva Brewster McCracken, suočeni su s bijesom birača. Neki su čak pokrenuli kampanje za njihov opoziv.

Tonia Ramirez iz Ministarstva prometa savezne države Teksas kaže da prijedlog o povećanju cestarine nije nužno loša ideja: "Radi se o kontroverznom pitanju jer vozači koji dosta koriste auto-ceste ne žele veće cestarine. No mi na to gledamo kao na drugu opciju za državne i lokalne vlasti, kako da namaknu sredstva za financiranje prometnih projekata."

Gospođa Ramirez se ipak nada da će se zastupnici Teksasa u Kongresu SAD uspjeti izboriti za više novca i fleksibilnosti u njegovoj potrošnji. Ta fleksibilnost znači da bi Teksas mogao naplaćivati cestarinu na međudržavnim cestama bez prethodnog odobrenja Kongresa. No zastupnici moraju biti veoma oprezni prilikom glasovanja. Glasači diljem zemlje žele da im vožnja što kraće traje, a istodobno, ne žele da im vlada uručuje račun svaki put kad izađu iz kuće.

XS
SM
MD
LG