Linkovi

Nema pregovora bez suradnje s Haagom (17/1/05) - 2005-01-17


Hrvatska će spremna za uspješne, brze pregovore o pristupanju EU no čitav ovaj proces ovisi prvenstveno o procjeni surađuje li Zagreb s Haagom, čulo se opet u Bruxellesu.

Nema pregovora bez Haaga, dakle bez lociranja i transfera bjegunca Gotovine kaznenom sudu, početak pregovora s Hrvatskom, usprkos utvrđenom datumu 17. ožujka, uvjetovan je punom suradnjom s Tribunalom, vjerujemo da će Vlada Hrvatske učiniti sve što je u njezinoj moći da ukloni ovaj kamen spoticanja, u suprotnome nema početka pregovora što će predstavljati veliko razočaranje za sve nas a njega želimo izbjeći pod svaku cijenu. Ovo je rezime istupa povjerenika za proširenje europske Komisije Olli Rehna nakon razgovora s hrvatskim izaslanstvom.

Sastanku s povjerenikom prisustvovao je i premijer Ivo Sanader koji je prvo od današnja tri sučeljavanja s novinarima iskoristio i za javno čvrsto obećanje da Vlada čini sve te apel državama – članicama EU i UN-a da sve raspoložive podatke o bjeguncu dijele sa Zagrebom. Bez ovog haaškog "ali" izgledi Hrvatske su dobri.

Komisija je, istaknut će povjerenik Rehn, koristeći iskustva dosadašnjih, pogotovo zadnjeg proširenja odlučila unijeti izmjene u pregovarački proces. Najveća, najteža pregovaračka poglavlja, poput poljoprivrede, biti će razdijeljena tako da će Hrvatska, umejsto o 31 pregovarati o 36 poglavlja. Komisija će tokom pregovora vezivati napredak uz ispunjavanje ranije preuzetih obaveza i poseban naglasak staviti na demokratski a ne , kao do sada, gospodarski dio uvjeta.

Izmjene u sadržaju Unijine zajedničke pravne stečevine, pogotovo u oblasti unutarnjih poslova i pravosuđa također će značiti drugačije pregovore s prvim kandidatom novog vala proširenja. Europska Komisija će službeno objaviti prijedlog pregovaračke platforme 2. veljače. Za dva dana znati će se imena Komisijinih dužnosnika koji će voditi pregovore s Hrvatskom. Komisija i Hrvatska biti će tehnički spremne za start pregovora 17. ožujka ali će se odluka da li će pregovori početi tog dana donijeti ranije.

Olli Rehn je naime potvrdio da će luxembourško Predsjedništvo Unijom i Komisija kao i države – članice skupa s glavnom tužiteljicom Tribunala Carlom del Ponte razmotriti suradnju Zagreba a procjena je li surandja primjerena biti će donesena prvenstveno temeljem tužiteljičinih ocjena. Premijer Sanader se susreo i s Komisijinim predsjednikom Jose Manuel Barrosom a cijeli su dan vodeći pregovarači Hrvatske uložili u , opisuju u Komsiji, "izuzetno zanimljive, plodne i obostrano korisne razgovore" na temu otvaranja pregovora.

Hrvatska je spremna i brzo će odrađivati svoja poglavlja, ambicija da se proces završi u 2007. godini savršeno je ostvarljiva, prognoziraju u Komisiji – uz napomenu da iznad cijelog procesa još uvijek, htjela to hrvatska strana priznati ili ne, visi pitanje Haaga.

XS
SM
MD
LG