Linkovi

Powell i Bush o iračkim izborima (18/1/05) - 2005-01-17


Pobunjenici nastavljaju izvoditi terorističke napade protiv snaga koalicije predvođene Sjedinjenim Državama i dužnosnika iračke vlade. Jedan od ciljeva im je ometanje održavanja dolazećih izbora u Iraku. Na tim izborima, Iračani će izabrati 275 članova novog prijelaznog nacionalnog zakonodavnog tijela, koje će sastaviti novi ustav Iraka.

Irački premijer Iyad Allawi izjavio je da teroristički napadi neće onemogućiti izbore, dodavši: "Predani smo suočiti se s ovim problemima u suradnji s međunarodnim snagama." Američki državni tajnik Colin Powell složio se da nema alternative održavanju izbora 30. siječnja. Irački narod, kazao je, zaslužuje priliku da izabere svoje čelništvo.

"Naš stav i stav iračkog naroda, a s tim je u skladu i žarka želja iračkog naroda da se izbori održe. Ujedinjeni narodi sada podržavaju te izbore, a podržavaju ih i zemlje susjedi Iraka. Tako da ćemo izbore održati u nadi da će oni dati iračkom narodu priliku da odluči kako želi da se njime upravlja u biranju članova prijelaznog zakonodavnog tijela."

Državni tajnik Powell izrazio je nadu da većina iračkih sunita vjeruje da će imati pravednu priliku sudjelovati na izborima. Predsjednik George Bush izjavio je da će irački izbori predstavljati prekretnicu.

"Tko je uopće mogao zamisliti izbore u Iraku u ovom trenutku u povijesti? A ipak, izbori će se održati…Mnogo ljudi vrlo je uzbuđeno zbog pomisli da će se na iračkom teritoriju održati izbori, osim, naravno, šačice onih koji žele zaustaviti demokraciju."

Predsjednik Bush je kazao da će irački izbori, zajedno s palestinskim izborima, koji su održani 9. siječnja, učiniti siječanj 2005. "izuzetnim mjesecom".

XS
SM
MD
LG