Linkovi

International Herald Tribune o 'oštroj i ponekad vrlo osobnoj kampanji' za predsjednika Hrvatske (17/1/05) - 2005-01-17


Dopisnik dnevnika "International Herald Tribune" Nicholas Wood, koji se javlja iz Zagreba, navodi da je izborna kampanja za predsjednika države bila “oštra i ponekad vrlo osobna.”

Jadranka Kosor, koja je od početka kaskala za Stjepanom Mesićem, pokušala je zadobiti podršku u – kako se navodi – “nacionalističkoj bazi HDZ-a”, među Hrvatima u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Americi. Ta je taktika, kako piše "International Herald Tribune", “ipak bila nedostatna za pobjedu, jer su mnogi nacionalistički nastrojeni glasači odlučili ostati kod kuće i ne glasati.”

Neki analitičari iz Hrvatske ukazuju da je poraz Jadranke Kosor znak da je među nacionalistički nastrojenim glasačima došlo do prilična razočaranja politikom HDZ-a – piše ovaj američki dnevnik koji se istovremeno tiska u New Yorku i Parizu.

Izvješće agencije Associated Press, koje objavljuje dnevnik "San Francisco Chronicle", također naglašava da pobjeda predsjednika Stjepana Mesića predstavlja udarac za HDZ, kao i za premijera Ivu Sanadera.

No, u procesu donošenja odluka u Hrvatskoj dominiraju premijer i Sabor, tako da su predsjednikove ovlasti vrlo ograničene.

Izvještajna agencija Reuters, čije je izvješće iz Zagreba tiskano na web sajtu televizijske mreže MSNBC, napominje da zapadni diplomati smatraju predsjednika Mesića “korisnom protutežom” u odnosu na vladajući HDZ, te mu odaju priznanje za hrabar stav u osudi ratnih zločina koje je počinila hrvatska strana, u ratovima u Hrvatskoj odnosno Bosni i Hercegovini.

U Reutersovom izvješću navode se riječi Mesićeva savjetnika za vanjsku politiku, Ivice Maštruka, prema kojem je predsjednikova pobjeda “dobra vijest za Europu”. “Stjepan Mesić jamči kontinuitet u odnosima sa susjedima, u odnosima s Europskom unijom, kao i u odnosima s Tribunalom za ratne zločine”- izvjavio je za Reuters savjetnik hrvatskog predsjednika.

XS
SM
MD
LG