Linkovi

Predsjednik Stjepan Mesić osvojio drugi mandat (17/1/05) - 2005-01-17


Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ostvario je uvjerljivu pobjedu u drugom krugu izbora za predsjednika države, osvojivši tako drugi predsjednički mandat.

Nakon što su prebrojani gotovo svi glasački listići, Državno izborno povjerenstvo je objavilo da je Stjepan Mesić osvojio 66 posto glasova. Njegova protivnica, Jadranka Kosor - predsjednička kandidatkinja konzervativne Hrvatske demokratske zajednice i zamjenica premijera - osvojila je 34 posto glasova.

Premijer Ivo Sanader priznao je poraz u ime Hrvatske demokratske zajednice čak i prije no što su bili objavljeni službeni rezultati. On je rekao da "Hrvatska možda još nije spremna za ženu kao predsjednicu". No, premijer Sanader je također rekao da su izbori pokazali da je HDZ još uvijek najjača stranka u državi.

Položaj predsjednika države u Hrvatskoj ima uglavnom simboličan zanačaj. Neki hrvatski analitičari tvrde da mnogi Hrvati smatraju predsjednika Mesića svojevrsnom protutežom vladajućim konzervativcima iz HDZ-a.

Izborna kampanja predsjednika Stjepana Mesića naglašavala je njegovu ulogu pokretača liberalnih reformi, navodeći da je on pomogao u izlasku iz blokade, nakon rata, te otpočinjanju pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

XS
SM
MD
LG