Linkovi

Pentagon odbacio navode o 'tajnim misijama' u Iranu kao 'nevjerodostojne'  (18/1/05) - 2005-01-17


Sjedinjene Države oštro su se suprotstavile izvješću prema kojem Sjedinjene Države provode tajnu misiju nadgledanja u Iranu kako bi se identificirale mete za mogući vojni napad.

Američko Ministarstvo obrane izdalo je jučer priopćenje u kojem se kaže da je članak objavljen u tjedniku New Yorker prožet "takvim pogreškama glede temeljnih činjenica" da nema nikakvu vjerodostojnost.

Članak je napisao ugledni autor Seymour Hersh, koji je otkrio i skandal sa zlostavljanjem iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib. Kao izvor u svojem najnovijem članku, gospodin Hersh navodi jednog bivšeg obavještajnog dužnosnika i jednu osobu koja radi kao savjetnik za američku vladu.

U članku u američkom časopisu "New Yorker" tvrdi se da administracija predsjednika Busha provodi tajne obavještajne misije u Iranu s ciljem identificiranja ciljeva mogućih vojnih udara.

Iz pera veterana američkog novinarstva Seymoura Hersha dolaze informacije – koje je on, kako tvrdi, dobio od dobro upućenih izvora – da je Pentagon poslao tajne ekipe komandosa u Iran kako bi identificirali nuklearne, kemijske i raketne objekte koji mogu biti uništeni preciznim zračnim udarima i napadima komandosa.

Seymour Hersh kaže da mu je vladin konzultant s bliskim vezama s Pentagonom rekao da 'civili u ministarstvu obrane žele ići u Iran i uništiti što je moguće više vojne infrastrukture'.

Iz Bijele kuće reagirao je direktor komunikacija Dan Bartlett rekavši da je napis gospodina Hersha – citiramo – 'prepun netočnosti', a da se neki zaključci ne temelje na činjenicama.

XS
SM
MD
LG