Linkovi

Svaka treća žena koja umire od raka, boluje od - raka pluća (18/1/05) - 2005-01-17


Unatoč uvriježenoj predodžbi, rak pluća nije bolest koja pogađa samo muškarce. Najnovije istraživanje pokazalo je da na rak pluća otpada ukupno 25 posto svih smrtnih slučajeva izazvanih rakom među ženama. Žene su, pokazuju nadalje rezultati istraživanja, osjetljivije na rak pluća od muškaraca.

"Rak pluća odnosi više života među ženama, nego rak dojke, maternice i jajnika zajedno," upozorava dr. Jyoti Patel, onkolog iz bolnice Nortwestern Memorial Hospital u Chicagu i koautorica istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Journal of the American Medical Association. "Žene koje su pušile u mladosti i zatim su prestale, trideset godina kasnije potcjenjuju opasnost od raka pluća," kaže dr. Patel, koja ističe da su jedan od problema i loše informirani liječnici.

Naime, s obzirom da su mnogi od njih na studiju naučili da je rak pluća bolest koja pogađa muškarce starije od 60 godina, koji puše, često se događa da ne misle o tome da bi od te bolesti mogle oboljeti i njihove pacijentice.

Međutim, statistike pokazuju da je u 2003. svaka treća žena koja je umrla od raka, stradala od raka pluća. U Sjedinjenim Državama te je godine oko 70 tisuća žena umrlo od raka pluća.

Najveći faktor za obolijevanje od ove bolesti i dalje je pušenje. Opasnost od raka pluća prisutna je i dvadeset godina nakon što je žena prestala pušiti, a zatim pada na polovinu, kažu znanstvenici.

Liječnici ukazuju i na neke razlike među spolovima kod obolijevanja od ove bolesti – nepušačice češće obolijevaju od raka pluća od nepušača; žene češće dobivaju agresivniji oblik ove bolesti, ali i žive duže s rakom pluća od muškaraca.

XS
SM
MD
LG