Linkovi

U Bruxellesu počinju razgovori o pripremi terena za pregovore između EU i RH (17/1/05) - 2005-01-17


Izaslanstvo RH danas u Bruxelelsu ima cijelu seriju razgovora s istom svrhom - pripremanjem terena za pregovore.

Dva mjeseca prije dana u kojem bi službeno startali pristupni pregovori EU i Hrvatske – naravno zadovolji li Zagreb uvjet uzorne suradnje s haaškim Tribunalom za ratne zločine, što je u ovom trenutku upitno – u Bruxelles stiže najjači tim hrvatske Vlade predvođen premijerom.

Ivo Sanader će se sastati s predsjednikom europske Komisije Jose Manuel Barrosom na radnome ručku i potom, veoma kratko, s visokom izaslanikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom.

Radni sastanci na temu priprema za pregovore već su inače počeli i najbitniji će se dio posla obaviti baš na seriji ovih tehničkih dogovora, prvenstveno glavnog pregovarača i nekoliko bitnih operativaca u ovom velikom poslu sa sugovornicima, također operativcima u Komisiji.

Političari u ovoj fazi priprema nemaju isuviše posla. Glavne obaveze padaju na leđa budućih ključnih pregovarača. Hrvatska strana još uvijek očekuje značajne odgovore – makar u vidu informacija jer europska Komisija još nije izašla, makar ne službeno niti javno, s gotovim prijedlogom pregovaračke platforme za Hrvatsku.

To znači da se znaju samo elementi nove strategije u pregovorima, dakle da će se napredak u procesu vezivati uz provedbu prihvaćenih obaveza što u slučaju Hrvatske može postati korisnim načinom ubrzavanja reformskog ritma.

Komisija nadalje još nije na čistu kako će otvarati pregovore: hoće li startati s najtežim poglavljima, koja zahtijevaju najviše vremena, energije i rada; ili će se otvoriti većina poglavlja kako bi se počelo sa screeningom, striktno tehničkom procedurom uspoređivanja kompatibilnosti hrvatskog zakonodavstva s Unijinom masom od osamdeset plus tisuća stranica tzv. acquisa ili zajedničke pravne stečevine.

U Komisiji još ne znaju tko će voditi njezin pregovarački tim.

Tehnički dio dijaloga prilika je Komisijinim operativcima za izravno dobivanje uvida u hrvatske planove, želje i očekivanja ali i vrednovanje dobivenih podataka. Podastrijeti podaci će poslužiti Komisiji za fino podešavanje elemenata njezine pregovaračke strategije kako bi ponudila koncept koji ona smatra optimalnim i istovremeno testirala stupanj pripremljenosti i ozbiljnosti i Vlade i hrvatskih pregovarača.

XS
SM
MD
LG