Linkovi

Sjećanje na Martina Luthera Kinga (17/1/05) - 2005-01-16


Istaknuti borac za građanska prava američkih crnaca i dobitnik Nobelove nagrade za mir Martin Luther King jednom je rekao: "Nepravda bilo gdje na svijetu prijetnja je pravdi bilo gdje na svijetu." 17. siječnja, Sjedinjene Države obilježavaju nacionalni praznik posvećen Martinu Lutheru Kingu.

Amerikanci su svjesni "trajne istine" riječi Martina Luthera Kinga, rekao je predsjednik George Bush, dodajući da ovim praznikom Amerika obnavlja "svoju predanost načelima pravde, jednakosti, prilika i optimizma kojih je dr. King bio utjelovljenje."

Martin Luther King, inače baptistički svećenik, bio je jedan od najistaknutijih svjetskih boraca za nenasilne društvene promjene. Primjenjujući načela nenasilja u pokretu za građanska prava crnaca u Sjedinjenim Državama, Martin Luther King propovijedao je rasnu jednakost u doba kada su američki crnci još uvijek bili žrtve rasne segregacije i diskriminacije. Tijekom pedesetih i šezdesetih godina, putovao je diljem zemlje i svijeta.

Poruka Martina Luthera Kinga o toleranciji dovela je do korjenitih promjena u Sjedinjenih Država. Martin Luther King održao je jedan od svojih najbolje zapamćenih govora u ljeto 1963, tijekom Marša na Washington za slobodu i radna mjesta.

"Našu borbu uvijek moramo voditi na višoj razini dostojanstva i discipline. Ne smijemo dozvoliti da se naš kreativni protest spusti na razinu fizičkog nasilja. Uvijek iznova moramo dostići veličanstvene vrhunce na kojima fizičku snagu dočekujemo snagom duha."

Martin Luther King nije potpirivao nezadovoljstvo i bijes, već se obraćao razumu i savjesti. 1968, ubijen je u atentatu u dobi od 39 godina.

Tijekom svojeg života, Martin Luther King sanjao je o Americi u kojoj bi svi građani uživali bogatstva slobode i sigurnost pravde. "Pred nama je još uvijek mnogo posla," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "No, obnavljajući viziju Martina Luthera Kinga i prisjećajući se njegovog života i službe, obnavljamo i vlastitu predanost jamčenju neotuđivih prava na život, slobodu i potragu za srećom."

XS
SM
MD
LG