Linkovi

Film tjedna: 'U dobrom društvu' (17/1/05) - 2005-01-16


Dan Foreman je šef prodaje u jednom velikom sportskom časopisu. No, nakon što list padne pod novo vlasništvo, Carter Duryea, mladić upola njegove dobi, dobiva to mjesto i postaje njegov šef. Novi mladi šef, međutim, uopće nema iskustva u onom što bi trebao raditi.

Dennis Quaid, koji glumi Dana Foremana, jednake je dobi kao i lik kojeg tumači, pa se može poistovjetiti s fenomenom suradnje s mladima ili radom pod mladim šefom. Međutim, po njegovom mišljenju, poanta priče jest da različite generacije mogu učiti jedna od druge.

"S godinama, čovjek stječe snažniji karakter. Više vam nije toliko važno kakav dojam ćete ostaviti. Čovjek jednostavno ostavi mnoge stvari iza sebe tako da, kao glumac, može biti podjednako zvijezda filma, ali i karakterni glumac ... može biti sporedna uloga, ali i nositi čitav film."

Kompliciranju radnje nimalo ne pomaže činjenica da se Carter - koga tumači Topher Grace - zaljubi u Danovu kćerku, studenticu na koledžu, koju tumači Scarlet Johansson.

Scenarij filma je napisao redatelj filma Paul Weitz, koji je - s 38 godina - između dobi glavnih likova filma. Wetz kaže da je pokušao ispričati film iz perspektive obaju likova.

"Mislim da pitanje dobi ima svoje lice, ali i naličje. Ako imaju sreće, mladi ljudi se mogu naći na položaju protiv kojeg diskriminiraju. Ali, s druge strane, trenutno na polju biznisa više ne postoji tradicionalno vrijeme naukovanja. Lako je shvatiti da bi lik Dennisa Quaida mogao patiti od situacije u kojoj se našao, ali, ono što se ustvari vidi je da mlađi lik više pati zbog takvog stanja."

Među ranijim ostvarenjima Paula Weitza je i prilično vulgarna komedija "American Pie", kao i ljubavna priča "About a Boy". Premda to ne izgleda očigledno, on tvrdi da film "U dobrom društvu" ima veze s tim ranijim ostvarenjima.

"U svima njima osnovna nit je: kakav će netko postati čovjek? Humaniji nego što se čini na početku? Ili možda više zao?"

U filmu "In Good Company" igra ju Marge Helgenberger, kao Danova vrlo razumna supruga, te Selma Blair, koja tumači Carterovu egocentričnu bivšu suprugu, koja ga napušta upravo kad njegova karijera krene doživi ogroman skok na više.

XS
SM
MD
LG