Linkovi

Dovršavaju se pripreme za inauguraciju predsjednika Busha (16/1/05) - 2005-01-16


U Washingtonu se dovršavaju posljednje pripreme za inauguraciju predsjednika Busha koja će se održati u četvrtak. Zbog rata u Iraku planeri inauguracijskih slavlja žele stvoriti dostojanstveno raspoloženje. U sklopu ovotjednih proslava posebna pozornost posvetit će se američkim oružanim snagama. Tako će na predsjedničkom balu sudjelovati dvije tisuće vojnika koji su služili u Iraku i Afganistanu ili će tek biti upućeni u te zemlje, piše New York Times.

Organizatori očekuju da će na devet inauguracijskih balova u četvrtak sudjelovati 55 tisuća ljudi, a da će se u središtu Washingtona, za vrijeme parade od Capitola do Bijele kuće, okupiti pola milijuna ljudi. U odboru za organizaciju inauguracije nadaju se da će prikupiti između 30 i 40 miljuna dolara u privatnim donacijama za pokrivanje troškova inauguracijskih slavlja, navodi New York Times.

Los Angeles Times piše, pak, o novoj američkoj ministrici vanjskih poslova Condoleezze Rice kroz prizmu njenog prijašnjeg posla – administratora na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji. Kao drugoj osobi u hijerarhiji sveučilišta njoj se prisuje da je ponovno postavila sveučilište na noge tijekom 1990-tih kada su zaprijetili novčani problemi i financijski skandali. No njeni kritičari kažu da je Rice bila veoma oštra i beskompromisna u otpuštanjima ljudi, smanjenju usluga, ukidanju i konsolidiranju programa. Dok neki hvale njenu odlučnost drugi njeno ponašanje opisuju autokratskim. Kako piše Los Angeles Times, oni koji su vjerovali da će Rice promovirati pitanja žena i crnaca na sveučilištu ostali su razočarani.

XS
SM
MD
LG