Linkovi

Znatno veći odaziv birača u inozemstvu nego u prvom krugu (17/1/05) - 2005-01-16


U drugom krugu predsjednickih izbora znatno je veci odaziv biraca u inozemstvu. Drugi krug izbora za predsjednika Hrvatske u inozemstvu prolazi uz znatno veci odaziv biraca. Dvadeset posto veci odaziv zabiljezen je na 42 biralista u BiH gdje zivi oko 277 tisuca od 400.030 biraca u inozemstvu.

Prema podacima birackih odbora dvostruko vise ljudi prijepodne je izaslo na biralista u Austriji i Njemackoj. Hrvatski konzul u Frankfurtu Sinisa Pervan kazao je za Glas Amerike da je samo do podne u Frankfurtu glasovalo 1100 ljudi, 600 manje nego ukupno u prvom izbornom krugu.

“Hrvatskoj treba novi predsjednik koji ce kao pravi vodja voditi racuna o drzavnim interesima,” kazao je Martin Kasalo iz Livna koji cetiri godine zivi u Njemackoj. Mate Drazoja iz Skabrnje dodaje da Hrvatskoj treba predsjendik kakav je bio Franjo Tudjman. “Takav,” kaze, “trenutno ne postoji. To nisu ni jedno od dvoje kandidata. Ali opet, mozda bi bolje bilo da pobjedi Jadranka Kosor nego Stipe Mesic”.

Drazoja i Kasalo nisu jedini koji se ljute se sto se u Hrvatskoj u pitanje dovodi njihovo pravo da biraju tko ce vladati Hrvatskom jer u njoj ne zive niti u Hrvatskoj placaju porez.

“Nije da ne placamo porez mi svi u Hrvatskoj imamo kuce, mi placamo na kuce porez, placamo na zemljiste porez, donosimo novac, ulazemo u Hrvatsku i ne samo sto ulazemo u materijalu nego dajemo i ovako... Cijela drzava zivi na osnovu iseljenika, njihov je standard stvoren na osnovu iseljenika. Pokvareno je govoriti da mi ne placamo porez. Mi placamo duplo nego sto oni doli zarade. Oni trose sto mi uzlazemo."

"Nije bas tako," odgovara Marijan Modric iz Zagreba. “Ne bi trebali birati oni koji ne zive u Hrvatskoj. . Covjek koji ima stan ili zivi u Hrvatskoj taj neka bira predsjednika u Hrvatskoj a ne onaj koji zivi u Novom Zelandu i nikad se nece vratiti u Hrvatskoj. Sta oni imaju s hrvatskom vladom. Nista,” kaze Modric.

U prvom izbornom krugu na izbore je u inozemstvu izaslo svega 77 tisuca biraca, manje od 20 posto. Vecinu njihovih glasova dobila je kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor, gotovo 60 posto dok je za aktualnog predsjednika Stipu Mesica glasovalo svega 13,73 posto biraca.

Kao i u prvom, i u drugom izbornom krugu na pojedinim biralistima u BiH promatraci GONG-a zabiljezili su nepravilnosti. Prema GONG-ovim informacijama i u drugom krugu biraci s prebivalistem u Hrvatskoj u Bosni glasuju bez potrebnih potvrda. GONG je Drzavnom odvjetnistvu prije nekoliko dana podnio kaznene prijave protiv nepoznatih pocinitelja koji su u prvom krugu predsjednickih izbora na biralistima u Bosni birali u ime umrlih osoba koje su i dalje na birackim popisima.

XS
SM
MD
LG