Linkovi

Titan - narančasti ledeni svijet (16/1/05) - 2005-01-15


Znanstvenici opisuju Saturnov najveći mjesec Titan kao smrznuti svijet narančaste boje, na kojem zaleđene stijene mjestimice pokrivaju površinu konzistencije vlažnog pijeska.

Dužnosnici europske agencije za svemirska istraživanja priopćili su da još uvijek proučavaju fotografije i telemetrijske podatke koje je na Zemlju poslala europska sonda Huygens, nakon što se uz pomoć padobrana spustila na površinu Titana. Znanstvenici kažu da fotografije atmosfere i površine Titana koje su stigle na Zemlju preko svemirske letjelice Cassini pokazuju – kako se čini – obalna područja s oblacima sličnim magli i do 20 kilometara nad površinom.

Prema riječima znanstvenika, neki podaci ukazuju na korita, koje je usjekla tekućina na putu u more metana. Titan, za kojega se vjeruje da je jedini mjesec u Sunčevom sustavu koji ima svoju atmosferu, veći je od planeta Markura.

Znanstvenici su s nestrpljenjem čekali da izbliže pogledaju Titan, čija gusta atmosfera sastavljena od dušika i metana, kako vjeruju, nalikuje atmosferi kakva je vladala na Zemlji prije pojavljivanja života prije više mlijardi godina. Znanstvenik sa Sveučilišta Arizone Martin Tomasko izjavio je da je kamera snimila, kako se čini, tamna područja s tamnim kanalima. Znanstvenici vjeruju da su ta tamna područja rezervoari metana. Nitko za sada ne zna od čega se sastoji tlo na koje je sletio Huygens, no znanstvenici vjeruju da je prilično meko, jer je letjelica utonula na dubinu od 15 centimetara.

XS
SM
MD
LG