Linkovi

Izbori u Iraku (16/1/05) - 2005-01-15


Teroristi u Iraku pokušavaju onemogućiti održavanje izbora zakazanih za 30. siječnja. Irački prijelazni premijer Iyad Allawi izjavio je da nekoliko različitih skupina pokušava spriječiti Iračane da glasaju.

"Radi se o nekoj kombinaciji skupina, uključujući i članove raspuštene stranke Baath, elemente bivšeg režima i strane terorista. Istrage o tome još uvijek su u tijeku," kazao je Allawi.

Unatoč terorističkim napadima, više od 14 milijuna Iračana registriralo se za glasanje. Iračani koji žive u drugim zemljama također će moći glasati. Oko stotinu koalicija i stranaka s gotovo 19 tisuća kandidata natječe se za 275 mjesta u iračkom nacionalnom zakonodavnom tijelu, te za mjesta u osamnaest pokrajinskih vijeća i kurdskom nacionalnom zakonodavnom tijelu.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da će izbori biti "povijesni moment za narod Iraka".

"Ovi izbori, koji će se održati 30. siječnja, jedni su od tri izbora koji će se održati u Iraku u narednih godinu dana. Na ovim izborima birat će se članovi prijelazne nacionalne vlade. Ta prijelazna vlada će sastaviti nacrt ustava, te će postaviti svoje čelništvo. Kada sastave prijedlog ustava, narod će se izjasniti o ustavu, a zatim će, krajem godine, Iračani moći izabrati svoju stalnu vladu, koja će ih predstavljati," izjavio je McCllelan.

Većina Iračana želi budućnost, koja će se osnivati na demokratskim vrijednostima i slobodi. Učinit će značajan korak prema toj budućnosti, kada 30. siječnja iziđu na izbore.

XS
SM
MD
LG