Linkovi

Objavljene prve snimke s Huygensa (15/1/05) - 2005-01-14


Europska svemirska agencija objavila je prve snimke poslane na zemlju sa svemirske sonde Huygens koja je uspješno stigla do Saturnovog mjeseca Titana, u posljednjoj etapi sedmogodišnjeg putovanja do cilja. Sonda – koju zajednički vode američka, europska i talijanska svemirska agencija – spustila se do Titana uz pomoć dva padobrana.

Inače dužnosnici u kontrolnom centru Europske svemirske agencije u Njemačkoj izjavili su da je prva slika snimljena s visine od 16 kilometara i da pokazuje niz, kako se čini, riječnih kanala. Sonda je poslala 350 snimaka dok je tri sata radila u Titanovoj atmosferi i na površini, što je duže negoli se očekivalo.

Na tiskovnoj konferenciji u Darmstadtu, dužnosnici ESA-e objavili su da je sonda počela emitirati podatke natrag prema Zemlji. U tom smislu je misija inženjerski uspjela, a za potvrdu znanstvenog uspjeha – kako kažu dužnosnici – treba primiti više podataka.

Sonda Huygens proučava sastav atmosfere Titana, emitira svoje podatke matičnoj letjelici Cassini, koji ih potom prosljeđuje prema Zemlji. Znanstvenici vjeruju da su uvjeti koji vladaju na Titanu jednaki onima kakvi su bili na Zemlji prije razvitka života, što bi im moglo pomoći u razumijevanju porijekla naše vlastite atmosfere.

XS
SM
MD
LG