Linkovi

Američke oružane snage objavile nove mjere za iskorjenjivanje seksualnog napastvovanja (14/1/05) - 2005-01-14


Američko ministarstvo obrane objavilo je nove mjere kojima je cilj spriječiti seksualne napastvovanje u oružanim snagama. Dužnosnici ministarstva priznaju da će provođenje novih mjera biti sučeljeno s izazovima, ali, stručnjaci za ovu problematiku ističu da je vojska na tom planu konačno krenula dobrim putem.

Nove mjere predviđaju uvođenje kontinuiranog programa nastave u svim američkim vojnim ustanovama, diljem svijeta, s ciljem prosvjećivanja vojnika i časnika po pitanju problema seksualnog napastvovanja, kao i širenjem jasne poruke da takvi napadi neće biti tolerirani.

Na tiskovnoj konferenciji, nove je mjere objavio David Chu, zamjenik ministra obrane, zadužen za pitanja osoblja i borbene spremnosti: "Naš je cilj potpuno suzbijanje seksualnih napada. Svjesni smo da to nećemo odmah uspjeti postići. Ali, već smo i do sada uspjeli za šest godina smanjiti broj seksualnih napada na pola. Vjerujemo da ćemo u istom takvom periodu, ponovno smanjiti taj broj na pola."

Potankosti o novom programu prosvjećivanja iznio je zrakoplovni general K. C. McClain. "Misao vodilja za uspješnu provedbu programa je 'edukacija, edukacija, edukacija!'. Obrazovni i prosvjetni programi događat će se tijekom čitave karijere svakog pripadnika vojske, a ne samo jednom."

Uz planirane programe prosvjećivanja za vojno osoblje na svim razinama, nove mjere predviđaju i standardne postupke kojih će se trebati pridržavati u svakom slučaju seksualnog napastvovanja ili napada. Vojno medicinsko osoblje i zapovjednici jedinica moraju slijediti točan niz procedura kojima je cilj skrb i zaštita žrtava, te progon i suđenje počiniteljima napada.

"Zapovjednici će biti ključni za uspjeh programa. Oni moraju razumjeti pozadinu svih ovih promjena, kao i način na koji će im to pomoći. Zapovjednici su odgovorni za sigurnost svakog vojnika u svojim jedinicama. Na koncu, to će poboljšati reakciju zapovjedne strukture, kao i pomoći žrtvama, uz poboljšanje atmosfere u svakoj vojnoj jedinici" - rekao je zrakoplovni general K. C. McClain.

Termin 'seksualni napad' uključuje čitav niz prijestupa, u rasponu od neželjenog dodirivanja, pa do silovanja. Američka vojska već se godinama bori protiv seksualnih napada, ali, stručnjaci tvrde, da je već odavno trebalo uspostaviti sveobuhvatnu politiku djelovanja u takvim situacijama. Objavljivanje novih mjera samo je početak nove faze u borbi protiv seksualnih napada u redovima oružanih snaga.

Susan Lewis, direktorica Nacionalnog centra za borbu protiv seksualnog nasilja, kaže da među otežavajućim okolnostima u borbi protiv seksualnih napada u oružanim snagama zasigurno je činjenica da vojska posjeduje prilično rigidnu hijerarhiju odgovornosti, kojom još uvijek dominiraju muškarci. No, to bi moglo pružiti i izvjesne pogodnosti u provođenju novih mjera.

"Sama činjenica da se radi o jako strukturiranoj organizaciji, u kojoj se provode zapovjedi s vrha hijerarhije prema dnu, pri čemu se svakoga u tom lancu može pozvati na odgovornost, znači da bi to moglo biti sjajno mjesto za procjenjivanje uspješnosti programa prosvjećivanja. Upravo bi u vojsci moglo uspjeti provođenje određenih mjera koje bi bilo teže provesti u široj javnosti" - smatra Susan Lewis.

Susan Lewis ističe da je vojska izložena pritiscima i iz Kongresa i iz Bijele kuće, kao i od strane ministra obrane, da u najvećoj mogućoj mjeri iz svojih redova u potpunosti ukloni pitanje seksualnih napada.

XS
SM
MD
LG