Linkovi

'Kind of Blue' MIlesa Davisa - vjerojatno najutjecajniji jazz album (13/1/05) - 2005-01-13


Ako treba izabrati samo jedan album koji bi najbolje predstavio jazz glazbu onda bi to, po mnogim ocjenama, vjerojatno bio “Kind of Blue”, trubača Miles Davisa.

“Kind of Blue” već preko četrdeset godina utječe na glazbenike, a takođe je i omiljen među slušateljima. U Sjedinjenim Državama do 2002. godine prodan je u tri milijuna primjeraka.

Poput mnogih drugih albuma, “Kind of Blue” snimljen je u studiju diskografske kuće Columbija u New Yorku, tijekom ožujka i travnja 1959. godine. Snimanje je imalo uobičajen tijek. Želeći sačuvati spontanost i prirodnost zvuka, Miles Davies nije htio davati previše uputa glazbenicima.

Skladbe na albumu “Kind of Blue” predstavljaju savršenu mješavinu improvizacijkog talenta i glazbenog eksperimetiranja.

Osim Milesa Davisa na “Kind of Blue” nastupali su saksofonisti Julian “Cannonball” Adderley i John Coltrane, klaviristi Wyton Kelly i Bill Evans. Paul Chambers svirao je bas, a bubnjeve James Cobb.

Sastav je eksperimentirao s uvođenjem nove glazbene strukture koja je davala veću slobodu izražaja, umnogome nalik na moderan pristup u slikarstvu njihovog suvremenika, slikara Jacksona Pollacka.

Klavirista Billa Evansa glazba s albuma “Kind of Blue” podsjeća na japansku umjetnost, dok neke druge na ideje Zen budizma, za koji je u to vrijeme u Americi rastao interes.

XS
SM
MD
LG