Linkovi

Koliko državljana RH ima pravo glasa? (14/1/05) - 2005-01-13


Nevladina udruga GONG jučer je Državnom odvjetništvu podnijela kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja koji su u prvom krugu predsjedničkih izbora zloporabili biračko pravo. Prema GONG-ovim podacima glasovalo se u ime umrlih osoba čija su imena i dalje na biračkim popisima. Sumnju u regularnost izbora izražava i Juris Protecta, udruga za unaprjeđenje pravosuđa u Hrvatskoj.

Juris Protecta poslala je Drzavnom izbornom povjerenstvu zahtjev za uskladjivanjem broja stanovnika sa stalnim mjestom boravka u Hrvatskoj s ukupnim brojem biraca upisanih u biracke popise prije drugog kruga predsjednickih izbora.

Udruga se Izbornom povjerenstvu obratila jer se podaci Izbornog povjerenstva i Drzavnog zavoda za statistiku razlikuju u preko pola milijuna biraca. U birackim spiskovima Drzavnog izbornog povjerenstva ima 556 902 biraca vise nego sto prema podacima Drzavnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj ima stanovnika s pravom glasa.

"Vrlo je cudno da se toliko razlikuju podaci ovih dviju institucija" - kazao je za Glas Amerike Zdenko Zeljko, predsjednik Udruge za poboljšanje pravosudja. "Ne moze biti" - rekao je - "da u Hrvatskoj ima manje od deset posto stanovnistva ispod 18 godina. To je potpuno iskljuceno jer ih prema zadnjem popisu stanovnistva ima gotovo milijun. Ocito postoji nesrazmjer izmedju ukupnog broja stanovnika i biraca u birackim popisima."

Prema podacima Drzavnog izbornog povjerenstva pravo glasa ima 4 403 933 osobe, 400 030 u inozemstvu i 4 003 905 u Hrvatskoj. Prema Drzavnom zavodu za statistiku u Hrvatskoj zivi ukupno 4 437 460 stanovnika od kojih je 990 457 mladjih od 18 godina. Prema Drzavnom zavodu za statistiku pravo glasa u Hrvatskoj ima 3 447 003 osobe ili 556 902 manje u odnosu na podatke Izbornog povjerenstva.

"Nejasno je odakle tolika razlika. Najveci problem je u birackim listama u Hrvatskoj i pitanje je tko je sve upisan. Ako se tvrdi da broj popisanih na zadnjem popisu biraca odgovara odgovara broju stanovnika s prebivalistem u Hrvatskoj, onda broj biraca u birackim popisima ne odgovarara istini" - kaze Zeljko.

Udruga Juris Protecta od Drzavnog izbornog povjerenstva trazi da uskladi podatke i ukloni nepravilnosti kako se u pitanje ne bi dovodila regularnost predsjednickih izbora.

XS
SM
MD
LG