Linkovi

Prve kritike Michaela Chertoffa (12/1/05) - 2005-01-12


Dnevnik Washington Post iznosi prve kritike suca Michaela Chertoffa, koga je predsjednik Bush jučer nominirao za ministra domovinske sigurnosti.

Michael Chertoff je početkom ovog desetljeća bio visoki dužnosnik Ministarstva pravosuđa, zadužen za kaznenu politiku. Washington Post navodi kritike organizacija koje prate poštivanje ljudskih prava koje tvrde da je Michael Chertoff 2001. godine – neposredno nakon terorističkih napada na New York i Washington – odobrio oštre mjere protiv stranaca koji su bili ilegalno u Americi, a sumnjalo se da bi mogli biti povezani s teroristima.

Na temelju i najmanjeg prekršaja imigracionih propisa, oko 700 ljudi je bilo pritvoreno, te su u zatvoru proveli u prosjeku tri mjeseca. Optužnica na kraju nije bila podignuta protiv nijednog od njih. Zatvoreni su bili isključivo ilegalni useljenici sa Srednjeg istoka – piše Washington Post.

Ovaj dnevnik inače navodi i zanimljivosti iz privatnog života 51-godišnjeg Chertoffa. Ovaj sin rabina iz New Jerseya poslužio je Scottu Turrowu – piscu popularnih bestsellera na pravničke teme – kao model za lik u njegovom prvom romanu. Naime, Turrow i Chertoff su zajedno studirali na Harvardu, gdje je Chertoff – piše Washington Post – svoje kolege i profesore impresionirao marljivošću, intelektom i oratorskom vještinom.

Kasnije je bio pripravnik na Vrhovnom sudu, tužitelj u New Yorku – gdje se istakao progonom Mafije – te na Capitol Hillu, pravni savjetnik republikanaca u istrazi afere Whitewater.

******

Dnevnik New York Times donosi izvješće sa suđenja vojnom policajcu Charlesu Graneru, glavnooptuženom za zlostavljanja iračkih zatočenika u zatvoru Abu Ghraib.

Ukoliko vojni sud, odnosno porota, u bazi Fort Hood, u Teksasu, odluči da je Graner odgovoran za zlostavljanja zatvorenika, mogao bi biti osuđen i na 17 i pol godina zatvora.

Jučer su u svjedočila trojica Iračana, bivši zatočenici u zatvoru Abu Ghraib. Oni su opisali kako su ih stražari zlostavljali, o čemu je američki tisak proljetos detaljno izvještavao.

Odvjetnici Charlesa Granera tvrde da su američki stražari “samo izvršavali zapovjedi”, no tužitelj je jučer sucu i poroti predočio osobne elektronske poruke Charlesa Granera iz kojih se – tvrdi tužitelj – da zaključiti da Graner nije zlostavljao zatočenike zbog toga što mu je to bilo zapovijeđeno, već na vlastitu inicijativu.

Jedan od Iračana koji su svjedočili u bazi Fort Hood izjavio je da je “Charles Graner svojoj zemlji nanio veliku štetu.”

XS
SM
MD
LG