Linkovi

EU proslijedio Gotovinino pismo Tribunalu za ratne zločine (12/1/05) - 2005-01-12


Luxembourg, država koja predsjedava Europskom unijom, je ponudu odvjetnika Ante Gotovine, da se bjeguncu sudi u Hrvatskoj, proslijedilo Tribunalu u Haagu. Odvjetnik Ante Gotovine pismeno je ponudio luxembourškom predsjedništvu EU da se njegov klijent preda pravosuđu Hrvatske, uz uvjet da mu se potom sudi u zemlji, na temelju haaške optužnice. Vijest Večernjeg lista dobila je potvrdu u Bruxellesu. Točno je da je pismo stiglo 5. siječnja i da ga je predsjedavajući Ministarskim vijećem Jean Asselborn, šef luxembourške diplomacije, proslijedio kolegama ministrima - potvrđeno je u Luxembourgu.

Iz Luxembourga je pismo proslijeđeno Tužiteljstvu haaškog Tribunala za ratne zločine i time je priča za Luxembouržane do daljnjega zaključena.

Što se Tužiteljstva Tribunala tiče, podaci dobiveni iz tamošnjeg ureda za informiranje su očekivani. Pismo je stiglo, ponuda je uzeta u obzir uz jedno očekivano "ali" - nema nikakve pogodbe, svaki se optuženik mora osobno pojaviti pred haaškim sucima kako bi počela pravna procjena njegove odgovornosti, objašnjeno je.

Dakle, što se Tužiteljstva tiče, nema nikakvih naznaka da bi ono odstupilo od standardne procedure bez koje niti jedan proces ne može početi ili makar pokrenuli pitanmje izmjena.

Podsjećanja radi, Mirko Norac je pred haaške suce došao nakratko, samo na ono prvo, inicijalno pojavljivanje i da bi se izjasnio o optužnici. Potom je Norac vraćen u Hrvatsku gdje služi kaznu zatvora i čeka početak procesa temeljem haaške optužnice. Norcu će se po optužnici Haaga suditi u okvirima domaćeg, hrvatskog pravosuđa.

XS
SM
MD
LG